Прочитај ми чланак

Ишченко: Очигледне намере Запада да превари Москву

0

Руски председник је стандардно навео да је Москва увек за мир, али Украјина не жели преговоре, и то је добра идеја – ми је подржавамо. Не сумњам да Кремљ веома добро зна да ће Запад дефинитивно искористити повратак Русије за преговарачки сто за још једну превару и добити на времену, пише Ростислав Ишченко.

Штавише, пошто су се претходне обмане Запада чудно окренуле у корист Русије, сигуран сам да су руске власти сада спремне да организују још једну замку за „пријатеље и партнере“, да би касније, дижући руке, рекли: „ Толико смо желели мир, ишли смо до тако великих уступака!“

Ни Кијев ни Запад неће испунити своје обавезе, што ће Москви дати могућност да у било ком тренутку поништи потписане споразуме, а мирни предах искористи за коначну интеграцију нових територија, даље јачање војске, реструктурирање привреде, преоријентацију спољне трговине, и унапређење финансијског система.

Ништа не спречава Американце да изјави да им се такође свиђа Ердоганов мировни план и да су спремни да пошаљу делегацију у Истанбул да разговара о конкретним америчко-руским споразумима.

У процесу преговора сасвим је природно да ће бити изнет упоран предлог да се почне са прекидом ватре у Украјини.

Пристанак Русије ће одмах решити проблем добијања времена за Запад – конструктивни преговори се могу водити тачно онолико колико је потребно да се обнови борбена способност Оружаних снага Украјине, а онда се испостави да није било могуће договорити на некој тачки.

Одбијање Русије омогућиће јој да буде оптужена за неспремност да учини макар корак ка миру и да обустави даље преговоре, проглашавајући да је само неконструктивна позиција Москве спречила постизање обострано прихватљивог решења.

Данас постоји опасност од ширења непријатељстава увлачењем појединачних европских земаља у њих уз опасност од развоја паневропске војне кризе, преливања у светски рат.

Али играње са мировним плановима ни на који начин неће уклонити ову претњу. Напротив, данас Запад очигледно нема ни снаге ни средстава за активно војно ангажовање. Треба му времена да учврсти своју позицију.