Прочитај ми чланак

Истанбулска икона – Александар Ђорђевић

0

Сајт Евролиге посветио је чланак живој легенди светске кошарке, Партизана и репрезентације Југославије, а сада селектору Србије – Александру Саши Ђорђевићу.

Главно место у тексту, осим истицања његове феноменалне играчке каријере и успеха на међународном нивоу с репрезентацијом, заузима и чувена тројка из Истанбула 1992. године – када је црно-белима донео титулу првака Европе против Хувентуда (72:71).

„За време својих играчких дана, веома богате каријере која је трајала преко двадесет година, Александар Ђорђевић стекао је име тако што је погађао преломне шутеве у оним највећим утакмицама. Његово кошаркашко путовање почело је у његовом родном Београду, главном граду Србије. Али, Ђорђевић је бројне титуле освајао свуда где је играо – укључујући и три трофеја Купа Кораћа – с Партизаном, Олимпијом из Милана и Барселоном. Такође, освојио је и титуле са два највећа клуба у Шпанији, архиривалима Барселоном и Реал Мадридом. За време бриљанте каријере у дресу репрезентације Југославије стигао је до сребрне медаље на Олимпијским играма, титуле првака света и три злата с Евробаскета, између осталих успеха, у доминантним деведесетим“, наводи се на сајту елитног такмичења.

 

„За мене, све је било као у машти када сам био клинац. У тим маштањима, која су се одвијала на локалном терену где сам и почео да играм кошарку, замишљали смо баш такве утакмице – време истиче, а погодак нам доноси победу. Сви су на ногама, влада опште лудило… Имао сам среће да ми се снови остваре. Никада нисам осетио ништа боље од те ноћи у Истанбулу. Имао сам 25 година, већ сам био искусан играч, освајао сам титуле и са клубовима и са репрезентацијом, али ми је тај шут обележио и каријеру и живот. Одувек сам преузимао одговорност, неки шутеви су ушли, неки нису, али је било далеко више радости него разочарења“ — Александар Ђорђевић

 

Евролига подсећа и на његову изјаву упућену Владимиру Станковићу, само неколико недеља пре окршаја са Шпанцима у Турској 16. априла.

„Сањам Истанбул. Полако, како ме хвата сан – излазим први из авиона у Београду с трофејом у рукама, као капитен шампиона Европе. Не знам да ли сам се икада боље осећао у животу“.

Наводи се и да је ‘Сале Национале’ за кратко време постао херој многих, посебно људи у Србији, али се истовремено и напомиње „да га нико не обожава колико навијачи Партизана“.

„Тиме што је предводио велики број тимова до трофеја, Ђорђевић је постао јунак многим кошаркашким фанатицима широм континента, али и својим сународницима у Србији. Међутим, нико га није обожавао више од навијача његовог првог клуба, где је и почео каријеру, Партизана – којима је у хали Абди Ипекчи донео прву и једину титулу првака Европе“.

Хувентуд је на девет секунди до краја повео 70:68, Ђорђевић је добио лопту из аута, претрчао цео терен и по први пут извео свој карактеристични шут из трка, без баланса… Лопта је прошла кроз обруч и огромно славље широм Европе могло је да почне…