Прочитај ми чланак

НОВА УЦЕНА: Хаг руши Шешеља за изборе! Хоће да га ВРАТЕ У ЗАТВОР!

0

Председнички кандидат тврди да тужиоци траже поништење његове ослобађајуће пресуде како би помогли његовим конкурентима и одвратили његове гласаче

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ тврди да је последњи потез Хашког тужилаштва уперен против његове председничке кандидатуре! Он сматра да је Хаг отворено стао на страну „својих фаворита“ Вука Јеремића и Саше Јанковића када је тражио да се укине његова ослобађајућа пресуда за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ у периоду од 1991. до 1993.

Vojislav_Seselj_SRS_82fafc910c

Лидер СРС поручује да се у Хаг не враћа, а потез тужилаштва тумачи у светлу његове председничке кампање.

Нигде не идем

Они то раде како би дестимулисали и одвратили грађане Србије да гласају за мене на председничким изборима. Никаква жалба или одлука Хашког трибунала ме не интересују. Ја се тамо више не враћам – нагласио је Шешељ.

Он истиче да је Хашко тужилаштво инструмент западних сила.

Они су овим заправо ускочили у помоћ својим фаворитима Запада на председничким изборима у Србији Вуку Јеремићу и Саши Јанковићу. Видели су да их угрожавам и они хоће да смање подршку коју ми људи дају, а све како би помислили: Што да бацамо глас кад он свакако иде у Хаг. А ја нигде не идем, преварили су се – каже Шешељ.

Адвокат Тома Фила, који је бранио хашке оптуженике, у разговору за Курир каже да у историји хашког суда није било случаја у којем је ослобађајућа пресуда преиначена у оптужујућу.

Било је само обрнутих случајева, као што је, рецимо, поступак против Готовине и Перишића, када је оптужујућа пресуда преиначена у ослобађајућу. Што се тиче Шешеља, најгоре што може да се деси јесте да му садашња пресуда буде укинута и да се наложи поновно суђење, као што је био случај са Јовицом Станишићем и Франком Симатовићем – објашњава Фила.

Није правоснажно

Ослобађајућа пресуда у процесу против Шешеља није правоснажна. Када је саопштена, Хашко тужилаштво се жалило, на то је уследио одговор Шешељевих адвоката, а јучерашњи потез тужилаштва је реакција на допис из Србије.

Било би право чудо да ове године добијем правоснажну пресуду, реално је да дође 2018. или 2019 – најављује Шешељ.