Прочитај ми чланак

Хашко тужилаштво: Ослобађање Шешеља – увреда за жртве

0

Тужилаштво Хашког трибунала поново је затражило од Жалбеног већа Трибунала да преиначи ослобађајућу пресуду лидеру СРС Војиславу Шешељу и осуди га за злочине за које је оптужен, јер сматра да би у супротном био угрожен интегритет тог адхок суда.

У поднеску поводом недавног Шешељевог одговора на жалбу тужилаштва, то тужилаштво је од петочланог жалбеног већа већа затражило да усвоји његову жалбу.

Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

„Из разлога који су наведени у жалбеном поднеску Тужилаштва, Жалбено веће би требало да усвоји жалбу и преиначи нетачну ослобадајућу пресуду“, навело је Хашко тужилаштво и додало да би потврђивање „погрешне ослобадајуће пресуде у овом случају била би увреда за жртве злочина, те да би могла и да угрози интегритет трибунала.

У својој раније саопштеној жалби, тужилаштво је указало на пропусте које је, по његовом ставу, учинила већина чланова судског већа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду и предложило Жалбеном већу да је и осуди.

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.

Лидер СРС-а је у свом одговору на жалбу предложио је Жалбеном већу потврди првосепену пресуду којом је 31. марта прошле године одлобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба, као и за протеривање Хрвата из Војводине.

У Шешељевом одговору на жалбу, који је написан на 115 страна, истиче да би свако даље „поступање у случају Шешељ представљало силовање правде“.

Такође се наводи да је одговор на жалбу тужиаштва, његово последње одбраћање Хашком трибуналу, те да он не жели да више на било који начин учествује у поступцима пред њим.

„Професор Војислав Шешељ се никада неће више добровољно вратити у Хашки трибунал, зато што је скоро 12 година провео у притвору и био на распоалгању Хашком трибуналу. Тужилаштво није доказало његову кривицу зато што је нема, што је Шешељ и доказао“, наводи се поред осталог у жалби.

Такође је указано да Шешељ нема намеру да долази у Хаг ни на евентулано изрицање жалбене пресуде.

Шешељ се током поступка пред Трубуналом бранио сам, без адвоката или „пријатеља суда“.

Судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клодом Антоанетијем изрекло је 31. марта ослобађућу пресуду лидеру Српске радикалне странке по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.

Већина чланова већа (судије Антоанети и Мандиаје Нианг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Латанцијева је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно.

Тужилаштво је иначе пре изрицања пресуде, за њега тражило казну од 28 година.