Прочитај ми чланак

БОШКО (ДВЕРИ): Вучић неће фер и поштене изборе јер би их изгубио

0

Уочи новог изборног циклуса, Истиномер се бави озбиљним мањкавостима изборне процедуре које су током претходних ванредних парламентарних избора избиле у први план. Прва од тема коју покрећемо је неравномерна заступљеност учесника у медијима током кампање. Питали смо наше саговорнике шта мисле о "функционерској кампањи", чињеници да се Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) које има своју законом предвиђену улогу у посматрању и контроли изборног процеса уздржало да ту своју законску обавезу и испуни. О ћутању државе. Свој став износи Бошко Обрадовић, председнички кандидат Двери.

Bosko

„Само солидарношћу опозиционих странака у одбрани изборних резултата може се ублажити машинерија изборне крађе режима. То је први корак. Други подразумева озбиљну реформу сета изборних закона. За тако нешто тренутно нема политичке воље. Двери ће бити стожер такве реформе у будућности српског парламентаризма“, најављује за Истиномер председнички кандидат Двери на предстојећим изборима Бошко Обрадовић.

Девет месеци након ванредних избора одржаних у априлу 2016. јасно је да РЕМ неће објавити извештај о заступљености странака у медијским садржајима током те предизборне кампање. Из овог тела саопштено је и да по новим медијским законима из 2014. они нису у законској обавези да раде мониторинг медија у предизборном периоду иако су најавили у кампањи да ће извештај објавити након избора. Да ли ћете као кандидат за председника реаговати на ово и шта радити са таквим законским пропустом?

Политика Александра Вучића је „Србију на колена“ па самим тим и народ, Скупштину и законе. Закони које Вучић доноси, најчешће у хитном поступку и без јавне расправе уперени су против грађана Србије, а у корист страних корпорација и туђих интереса. Исто то се десило и са сетом медијских закона након чијег усвајања је настао елдорадо ријалити програма, уведена претплата за коју се Вучић заклињао да неће постојати, а јавни сервиси претворени у пропагандну машинерију СНС.

То је Србији добро познат рукопис озлоглашеног министра информисања Александра Вучића који је остао запамћен по драконским казнама за медије, као и гашењу редакција “Дневног телеграфа”, “Европљанина” и “Наше Борбе”. У недостатку функционалне државе, сами ћемо пратити и објављивати статистику и позвати све кандидате да нам се у том послу придруже. Користићемо и сва правна средства и канале да грађани чују и виде наше поруке. РЕМ је, на жалост, постао само институционална кулиса за диктатуру једног човека. То за живот у Србији није добро.

И током прошлих избора много се говорило о функционерској кампањи и злоупотреби медијског простора од стране представника власти. Како спречити да се то не понови и ове године?

Уз сву силу и злоупотребе Александра Вучића грађани постају свесни да су преварени и да се буџетски новац злоупотребљава на све начине. Сами грађани су на прошлим изборима пријављивали и оштро протестовали против злоупотреба у кампањи, а на неколико десетина места функционери Владе Србије су са правом доживели непријатности од грађана. Двери су глас народа и трудићемо се да сваку превару и лаж ове Владе раскринкамо као што су отварања рупа за семафор, паркинга за бицикле, мостова од два метра или отварање већ отворених фабрика.

Тужилаштво још увек није подигло оптужнице против седам особа које су фалсификовале потписе грађана за своје изборне листе на претходним изборима. Какву то поруку шаље и учесницима избора и грађанима?

Лажне листе и лажни кандидати Александра Вучића су заштићени законом али нису заштићени од грађана и сигурни смо да ће то консолидовати опозиционо бирачко тело и да ће грађани сами бранити своје гласове. Двери ће бранити сваки поверени глас и уставна права грађана, као што смо се изборили против изборне крађе на претходним изборима. И не само глас за Двери, већ свачији глас.

Како ће држава организовати фер и поштене изборе, без учешћа надзорних тела и ако чак и у очитим случајевима правосудни систем не реагује на време и бескомпромисно? Избори су важили за једну од демократских лекција које смо савладали од 2000. до данас. Да ли овим односом према изборима угрожавамо основне демократске постулате?

Јасно је да Вучић неће фер и поштене изборе јер би их изгубио. Не заборавимо да је занат изборних превара и крађа пекао код највећих мајстора, а сећамо се и стиропора и штрајка глађу и махања џаковима наводно покрадених гласова. На жалост, изборних махинација је било и 90-тих, али и после 5. октобра. Само солидарношћу опозиционих странака у одбрани изборних резултата може се ублажити машинерија изборне крађе режима. То је први корак. Други подразумева озбиљну реформу сета изборних закона. За тако нешто тренутно нема политичке воље. Двери ће бити стожер такве реформе у будућности српског парламентаризма.

Шта Ви и Ваш изборни штаб намеравате да учините поводом чињенице да вероватно неће бити ниједне институције која ће надзирати медије у предстојећој кампањи и да правосуђе ћути над кршењем изборних закона?

Као и до сад, поставићемо паралелни систем контроле, а очекујемо и помоћ грађана и изборних штабова других опозиционих кандидата.

Двери су у прошлој кампањи биле најактивније на друштвеним мрежама. Да ли кампања на интернету може да надомести евентуалну блокаду у електронским медијима и у предстојећој кампањи?

Истина и правда имају свој пут до грађана и то су Двери показале на прошлим изборима. Главни Вучићев циљ је био да Двери не уђу у Скупштину, а ми смо упркос медијској блокади и негативној кампањи упереној против нас, освојили поверење грађана и ушли у Скупштину као најжешћа опозиција ауторитарном режиму једног човека. Користићемо сва доступна средства, не само мреже, где нас прати неколико стотина хиљада грађана гладних истине, већ пре свега директан контакт са народом који Вучић више ни не види из блиндираних лимузина заокупљен служењем страним интересима, а не решавањем проблема сопственог народа.

Да ли ћете инсистирати на ТВ дуелу са кандидатом владајуће СНС?

Двери од 2012. позивају Вучића на дуел, али он је навикао на драмске монологе на националним медијима или да му најжешћа опозиција буду две Јелене: Карлеуша и Милић. Он не сме да се појави ни у Скупштини, ни пред народом, а када се усуди да се отисне из Београда, прате га аутобуси страначких сендвичара. Искрено, мени је тих људи жао. Вероватно су уцењени губитком посла и послушно се возе по Србији да кличу великом вођи. Ми ћемо наставити да га позивамо на дуел, а његово неодазивање јасна је порука народу Србије да се плаши истинске опозиције. Двери су досадашњим радом и наступом потврдиле да су најозбиљнија опозиција Вучићевом режиму.

Уколико бисте дошли на власт, како бисте допринели променама на медијској сцени и изборним прописима, а у циљу једнаке заступљености политиких актера у медијским садржајима у предизборном периоду?

Двери имају припремљен сет медијских и изборних закона који штите неприкосновено право народа да одлучује, да бира и да буде биран и својим деловањем то смо и доказали. Борићемо се за сваки глас, не само глас поверен нама, него за основно право грађана Србије да слободно бирају, упркос свим силама мрака Александра Вучића, медијској блокади, црним тројкама у џиповима, новцу и батинашима.

Пре свега, неопходна је јасна и транспарентна примена Закона о избору народних посланика у члановима 49, 50 и 51, додатно уређивање правила за контролу предизборне кампање од стране РЕМ-а, као и већа овлашћења РЕМ-а у кажњавању несавесних емитера који крше овај Закон и упутства РЕМ-а о равномерној заступљености изборних листа или кандидата.

Сматрам посебно важним да се формира Надзорни одбор Скупштине за праћење регуларности избора који није формиран ни једном од 2000. године, а ни рад и надлежности овог одбора нису до краја регулисани, па је и ту тренутно простор за манипулацију изборним процесом. Уређен медијски простор је један од кључних ослонаца поштовања институција државе, а самим тим и предуслов стварања јаке државе каква Србија одавно није. То је и мој приоритетни задатак који желим да остварим. Између осталог, због тога сам и прихватио да се кандидујем за Председника.