Прочитај ми чланак

ПЕТ ФАКТОРА: Рецепт за успех – шта је све потребно да се Новак врати на трон?

0

Много тога се променило у овој 2016. Од епског старта Новака Ђоковића дошли смо до епског краја сезоне за Ендија Мареја.

2

Фото: Реутерс – Новак Ђоковић

Много тога се променило у овој 2016. Од епског старта Новака Ђоковића дошли смо до епског краја сезоне за Ендија Мареја.

И онда када нам се чинило да је Србин потпуно недодирљив, Шкот од Вимблдона зна само за успехе. Због тога се заслужено нашао на трону после десет месеци сезоне. У овој години, Србин је променио разне сегменте у свом животу и игри, који у теорији можда добро звуче, али у пракси нису показали ефекат.

ДОК ЈЕ БИО СУВЕРЕНИ БРОЈ 1

1. Део исхране било је и месо

Новак је до ове године јео редовно месо и ништа му није фалило. Чак је и у својој књизи “Сервирај за победу” писао о томе како треба уносити протеине који се налазе у месу. Разноврсна и квалитетна исхрана је предуслов да спортисти могу да издрже све напоре и да добију неопходну енергију.

2. Ментална снага

Све до средине ове сезоне, Новак је сигурно био ментално најстабилнији тенисер на туру. Умео је из сваке ситуације да извуче најбоље из себе, да сломи противника својом издрљивошћу, упорношћу. Ретке су биле ситуације када није могао да суздржи бес.

3

Фото: Реутерс

На примеру после финала УС Опена показао је колико је ментално јак. Када је цео „Артур Еш стадион“ навијао за Роџера Федерера, Новак је објаснио шта је радио.

– Само сам затворио очи и уместо њиховог “Роџер!” чуо сам “Новак”.

3. Гладан победа и трофеја

До септембра ове године Новак је имао јасан циљ бити што бољи и освојити што више трофеја. То је давало резултат. Освојио је 12 гренд слем титула, био први на свету, противници нису могли ни да му приђу. Била је то апсолутна доминација једног човека. Медији су се утркивали да смисле бољи епитет којим би најбоље описали колика је звер на терену Новак. Све је мирисало на још један рутински крај године.

4. Породица је стуб успеха

Новак је у складном браку од јула 2014. са Јеленом Ристић, дугогодишњом девојком. Њих двоје су у октобру исте године добили сина Стефана. Новак је стално истицао колико је сазрео од када је постао отац, колико му је Стефаново рођење донело самопоуздања. И уопште од када је добио наследника Ђоковић је играо боље, јаче, сигурније.

5. Тенис у првом плану

Живот професионалног спортисте је тежак. И у једном тренутку постане досадно и напорно да морате три пута дневно да тренирате, пет пута дневно да се туширате, да спремате торбу, да окупљате тим, да се сваке недеље будите на другом континенту у другом граду у различитим хотелима, да нон-стоп причате само о тенису и ничему више. Није њихов живот толико гламурозан колико ми мислимо да јесте. Али Новак је успевао да све то издржи и да тренира по неколико пута дневно.

ЗАШТО ЈЕ ПОСТАО БРОЈ 2

1. Једе само сирову храну

Новак је престао да једе месо и постао веган. Сви су приметили да је превише смршао. Сведоци који га гледају уживо тврде да нема снаге више да удара лоптицу тако јако као некада. Много је полемика око тога да ли су вегани јачи него они који једи месо, али евидентно је да су Новакове резерве од када једе пресну храну на ивици. Уосталом, човек је сваштојед и сигурно је да мора подједнако да једе и месо и биљке.

2. Изгубио сигурност

У овој години све чешће смо могли да видимо Новака како баца рекет, цепа мајицу, виче на себе, улази у расправу са судијама. Чешће губи живце јер му на терену не иде како треба. То је потпуно људска реакција, јер када нам не иде онда смо љути. Али можда би Новак требало мало да се смири, спусти лоптицу на земљу и покуша да се више концентрише на ствари на терену.

4

Фото: Реутерс

3. Љубав и мир у првом плану

А онда нас је у септембру Ђоковић, рекли бисмо слободно, шокирао. “Више ми није приоритет број један. Ни гренд слем титуле. То наравно не значи да се нећу борити, али имам друге приоритет у животу.” Само нисмо очекивали сви, а вероватно ни Новак, да ће та филозофија тако брзо да добија потврду у реалности. Тај други приоритет је породица. И „љубав и мир“ филозофија коју пропагира и Пепе Имаз, Шпанац који је пратио Ђоковића на два последња турнира.

4. Породични проблеми

Током ове сезоне неколико пута је други тенисер света поновио да је имао породичних проблема. Та прича је посебно била актуелна после Вимблдона. Тада је Ђоковић у неколико наврата понављао како је имао неких проблема.

– И ја, као и сви, имам приватне проблеме и ствари с којима морам да се сретнем и да их превазиђем, као и сва друга људска бића. Такав ми је период. То се догодило тада, али је решено и живот се наставља – рекао је Ђоковић.

5. Тренира једном дневно

А онда су се ствари промениле и Новак се више посветио неким другим стварима, тенис више није приоритет. И не треба да буде. Јер постоји живот и изван терена. Када би вратио фокус на тенис, када би тренирао мало више, сигурно је да би поново био доминантан. Сигурно је да му је потребан одмор и да ће уколико све своје унутрашње демоне (које свако од нас има) победи, опет бити онај стари.