Прочитај ми чланак

ЗАШТО ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА ТРОШЕ МИЛИОНЕ: Промоција или сумњиви тендери

0

Наш народ је фасциниран даривањем. Радије би да добије нешто за њега бескорисно него да купи нешто што му треба. Да ли наша јавна предузећа треба да се промовишу и ко од тога има користи? Промоције су већ кренуле. Крећу сајмови, семинари и слично, а то је само загревање пред Нову годину и празнике.

eps-promocije
31. avgust 2016.

ЕПС издаје позив на тендер. Тендер би био можда и прихватљив да је у питању нека приватна фирма. Али како се ради о нашој фирми (да баш тако – нашој, Вашој, државној фирми), то много боде очи.

06. 09. 2016

Доста медија је информисало о томе. „Блиц“ је мало подигао прашину и то је то.

Неке од реакција медија:

Нова Српска Политичка Мисао
Тендер ЕПС-а за набавку промотивног материјала: Предузећу потребне мини соларне ветрењаче, оловке са цирконима, кристални УСБ

Данас
ЕПС набавља ветрењаче, оловке с цирконима, кристални УСБ

Блиц
ЕПС БАЦА НАШ НОВАЦ НА ЦИРКОНЕ И СРЕБРО После афере „Дагње“ расписан тендер и за скупоцене поклоне

09. septembar 2016.

Онда је ЕПС променио понуду и хтео да покаже како су они разумни и социјално одговорни. Понуда је смањена са 23.130 на 18.070 артикала. Многи су вероватно рекли ето разумни су, јавно мњење је извршило притисак. Да ли је баш тако?

Нисам био лењ и хтео сам да сагледам целу причу у потпуности.

Прва ствар која ме је љутила од почетка јесте та  како ЕПС има потребе да троши на промотивни материјал. Чему служи сав тај материјал? Коју конкуренцију они имају да би морали да се промовишу? Чему трошити стотине хиљада евара на промотивни материјал када нема сврхе? Нити ће људи више плаћати струју, нити ће тај промо материјал бити дељен некоме кога би требало стимулисати да улаже или помогне Србији.

Додатном анализом сам дошао до следећих закључака:

Прво, понуда јесте скраћена са 18 на 10 ставки (са 23.130 на 18.070 артикала), али којих. У табели коју сам саставио јасно се види да су избачени најјефтинији и мање битни артикли.

Друго,када бих био у могућности да им дам понуду за прву пријаву, она би износила 200 хиљада. Када бих је променио са новом понудом, по новим захтевима, та понуда би се смањила за свега 50 хиљада евра. Иако су избацили 8 ставки од 18. А то је због тога што су избачене углавном најјефтиније ставке или можда ствари које ни незнају како се користе.

Исто тако лако се може видети да артикле које траже су тачно дефинисани производи, односно тачно одређени производи. Када је у питању рекламни и канцеларијски материјал, то је сулудо захтевати сем ако не желиш да прогураш нечију понуду. На пример – ветрењача, па оловка са гумом и лампом и сл.

Другим речима, већина фирми која би хтела да учествује на тендеру не може да задовољи критеријуме. На њиховом сајту од 5.6.2016. постоји назнака да није могуће дати појединачне понуде, већ је потребно испунити све захтеве за набавком. Дакле, све или ништа. Ово су изузетно велике количине да би неко могао да испуни у овако кратком року.

Трећа ствар која ме је изненадила је то да ми треба да дамо 40 хиљада евра за УСБ меморијске дискове. Са тим парама колико би само социјално угрожених  било збринуто.

Четврта ствар која ме је изненадила је преглед по артиклима колико треба издвојити. Тешко да би и једна приватна фирма себи дозволила такав луксуз да 150 хиљада баци на промоцију, а жали се да раде са губитком. У табели можете видети укупну цену за поједине ставке из позива.

Зато се намеће неколико питања: Где је ту Ваша социјална одговорност? Колико станова би могло да се купи? Колико би дуго народна кухиња дуго могла да храни људе са тим буџетом? Колико би се операција могло урадити у иностранству или код нас?

eps-promocije

За крај бих вас све питао:

Да ли знате колико се пара троши када дође Нова година и празници?

Колико јавних предузећа има у овој држави?

Колико државних институција и предузећа троши наше паре које ми дајемо кроз порезе и таксе?

За које промоције је потребно потрошити те силне хиљаде и хиљаде евра, а вероватно и милиона, када поред Вас постоје млади људи без посла, старих без крова над главом и наших избеглица по разним смештајима.

Материјал прикупљен са интернет и јавног сајта ЕПС јавни позиви.