Прочитај ми чланак

ШОКAНТНО ИСКУСТВО БОГАТОГ СРБИНА: Дао 300.000 евра за три BMW-а, сва три цркла!

0
ФОТО: Информер

ФОТО: Информер

На џипу „X5“ отказао мотор, „640и“ кабрио почео да се квари већ на првом семафору, а код BMW-а „640д XД“ кабрио потпуно цркао мотор. Ситнијих кварова толико да не може ни да их поброји. У „Делта моторсу“ покушали да га обрлате на све могуће начине.

Одговор „Делта моторса“: Возило се насилнички користи

На питања Заштитника потрошача из „Делта моторса“ стигао је кратак одговор:
– У питању је половно возило старо четири године, које се користи на неодговарајући и неадекватан, усуђујемо се да кажемо чак и насилнички начин, у шта можете да се уверите прегледом снимака на „Јутјубу“ које је власник поставио. И поред тога, сервис „Делта моторс“ максимално професионално и коректно сваки пут изврши сервисну интервенцију у складу са клијентовим захтевима, иако нимало није једноставно поправљати возило које се екстремно користи. Десило се једном да је чак и комплетан аутомобил био уништен и изгребан, а на неколико места пробушен платнени кров.
Чулић на ово одговара да возило одржава искључиво код њих, а они то ваљда чине у складу са гаранцијом. Само једном је било потпуно изгребано. То је урадио непознати починилац док је било паркирано на јавном паркингу, што је пријављено полицији. Такође, истиче да је наводна насилничка вожња ноторна лаж.

Како се може осећати неко ко је платио 300.000 евра за три BMW-а, сва три су му цркла, а у „Делта моторсу“, увознику, заступнику и сервисеру немачког бренда за Србију, третирају га као да им је дао 30 евра и на све могуће начине покушавају да га преваре. Београђанин Никола Чулић је љут, огорчен, запрепашћен…

Ова несвакидашња прича почиње 2007. године, када је Чулић купио свој првиBMW у „Делта моторсу“ – „X5“ за око 100.000 евра.

Возило је редовно одржавано и сервисирано у „Делта моторсу“, а онда је на 103.000 пређених километара, само 3.000 након истека гаранције, пукао ланац на мотору.

Причу даље наставља Никола Чулић:

– У овом случају „Делта моторс“ је испао релативно коректан, знатно су умањили трошкове замене мотора и ту се прича завршила. Та кола имам и даље и раде, али уз проблеме које ни дан-данас нису успели да реше.

Наиме, кад се отворе сва четвора врата и гепек, на пример кад се пере ауто, компјутер се сам ресетује и онда сваки пут морам изнова да подешавам све параметре. Довољно да човека страшно изнервира, посебно што су кола толике вредности.

Онда је Никола, како каже, начинио велику грешку и 2011. купио нови BMW – „640и“ кабрио, у вредности 110.000 евра.

– Ту су проблеми почели буквално већ на првом семафору. Појавио се проблем са мотором који у „Делта моторсу“ нису успели да реше ни за пуних осам месеци, а на све су се надовезали и проблеми са кровом, прозорима.

На крају, предложили су ми да по систему старо за ново узмем трећи BMW, на шта сам пристао само да се не бих злопатио са постојећим, и поново сам 2012. узео возило вредно 130.000 евра – прича Чулић.

Код тих трећих кола кап је прелила чашу.

– Узео сам BMW „640д XД“ кабрио и ни сам не знам колико пута сам морао да га возим у сервис „Делта моторса“ са рекламацијама најразличитије врсте (погледајте оквир). Коначно, на пређених 94.000 километара цркао је мотор.

Квар је био толико велики да су у „Делта моторсу“ констатовали да мотор мора да се замени. Од тог дана почиње моје прегањање са фирмом од које сам купио сва три БМW-а и њихови покушаји да ме преваре и ускрате ми права која по уговору имам на све могуће начине.

Чулић напомиње да је готово десет година клијент „Делта моторса“ и да се за то време није десило да возило које је изашло са сервиса није враћено на рекламацију на обављене радове.

– Највећи проблем се догодио са трећим колима, код замене мотора, приликом које сам приметио да су на нови мотор уграђени делови са старог мотора, као што су каиш, дизне и слично.

То сам видео својим очима, када сам се вратио на рекламацију услед недовршених радова, као што је недостатак појединих завртњева, отвореног, а несастављеног дела возила у коме се налазе осигурачи, заосталог отпада који сам затекао у возилу.

Тада сам доживео оно што нисам ни сањао да може да се деси у било којем сервису, а поготово у сервису генералног заступника за једну земљу – каже Чулић и наставља:

– Због сумњи изазваних тиме да је ово већ друго возило на којем се мења мотор и којем век трајања није био ни 100.000 километара, инсистирао сам да ми након сервиса отворе и покажу филтере да се уверим да су заиста промењени.

То су морали да учине, а ја сам остао без текста јер ниједан филтер није замењен и велико је питање да ли је икада и мењан, осим филтера за уље који је стигао уз нови мотор.

Такође, каже наш саговорник, сумња и да уље никада није мењано.

– Мислим да су приликом сервиса само доливали уље и ресетовали компјутер. Због тога је и дошло до хаварија на моторима. Све у свему, запрепашћен сам начином на који ме третирају, с обзиром на то колико сам им новца оставио за поменуте аутомобиле, од којих, како се испоставило, ниједан није био исправан. Па зар треба да дам 100.000 евра да бих прешао 100.000 километара – закључује Чулић.

Слагали га за гаранцију

Никола Чулић оптужује „Делта моторс“ и да су га довели у заблуду приликом куповине возила.
– То се односи на гаранцију, тачније „БМW мобилити“ услугу, за коју су ми рекли да је саставни део гаранције од четири године. Ипак, на веома тужан начин сам се уверио да је истекла након две године када сам прво остао без подршке на путу, а потом и месец дана без свог возила, као и без обавезног заменског, што ми је проузроковало додатне трошкове – објашњава Чулић. Такође, када је мењан мотор, покушали су да му „продају“ причу да нови има гаранцију само још неколико месеци, до истека гаранције аутомобила, уместо две године од уградње.

ne u nato poster koncert

Један рачун 1,8 милиона, други 2,2

Да се нешто чудно дешава у „Делта моторсу“, Чулић документује и са два различита рачуна која је добио након замене мотора.

– Иако је аутомобил у гаранцији, они су ми издали рачуне да би се видела колика је вредност обављених радова. И ту ништа не би било спорно, пошто су они сносили све трошкове, да један рачун није гласио на 1,8 милиона динара, а други на 2,2 милиона, дакле пуних 400.000 динара више, што је за мене необјашњиво – наводи наш саговорник.

Није добио заменско возило

Какав је третман „Делта моторса“ био према Николи Чулићу он поткрепљује и чињеницом да за све време силних кварова и поправки, током којег је возило било у сервису, ниједног тренутка није добио заменско возило, на шта има право по уговору. То му није омогућено чак ни када је ове године од 30. јануара до почетка марта чекао на замену мотора.

ПAПИРОЛОГИЈA Документација о рекламацијама

ПAПИРОЛОГИЈA Документација о рекламацијама

Неки од кварова због којих је трећи BMW морао на сервис

– не раде камере, у неколико наврата
– црево за усисавање ваздуха не стоји добро
– чује се звук из точка
– замена регулатора притиска турбине
– замена одбојних гума
– искрзао се конац крова
– појас на возачевом седишту мењан више пута
– не раде команде за радио на волану
– сирена не ради, после замене поново понекад не ради
– кров се не подиже и спушта како треба
– замена појачала
– замена спољне облоге наслона
– елиминисање звукова на шасији
– замена ламбда сонде
– прскалице ветробрана не прскају сваки пут
– једном пропала кочница
– квар масажера седишта „безброј“ пута
– чује се шкрипа када се вози низбрдо
– љушти се предњи браник
– стакло левих врата крчи када се подиже и спушта
– стакла се после подизања не спуштају до краја када се враћају
– звучник у левим вратима зуји
– гепек се тешко затвара
– дешава се да се ауто сам упали
– прскалица у бранику се не враћа у браник
– чудан звук у десном точку када се пређе преко неке неравнине
– наслон за руку понекад неће да се отвори
– фали један шраф на предњем бранику
– када је влажно време или после прања дешава се да не раде дисплеј на централној конзоли и камера
– клапарање и звецкање из задњег дела возила током вожње
– чудан звук када се вози брже од 100 км на сат
– лупка даска на гепеку са унутрашње стране
– кров неће да се спусти даљинским
– када падне киша угаси се музика, ако киша настави да пада угаси се комплетна струја

Извор:  Информер