Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Србијо, ни корак даље у НАТО!

0

564194_021802c3_f
Споразум оверен у парламенту протеклог викенда у сенци празничних дана уочи Сретења, изазвао је накнадна препуцавања премијера Александра Вучића са делом српске деснице у којој је најгласнија Демократска странка Србије. Вучић тврди да Србија остаје војно неутрална, али је НАТО потребан као савезник да штити српски народ на Косову и Метохији.

Избегавање референдума

– Да ли можемо од НАТО-а да тражимо да заштити Србе на северу Косова, а да му не допустимо да дође на север Косова? Нама је НАТО потребан као савезник и да чува наш народ на Косову, да га не би чували ти лицемери (опозиција) – рекао је Вучић.

Српска народна партија заложила се за хитно оснивање Канцеларије Владе Србије за сарадњу са Русијом. Указују на постојање десетина канцеларија, агенција и других органа за евроатлантске интеграције, а да нема ниједне за економску, политичку и војну сарадњу са Русијом, најближим политичким и економским партнером.

Москва је реаговала преко Марије Захарове, представнице руског Министарства спољних послова, која је уочила да Србија развија односе са НАТО-ом, али уз опомену да Русија рачуна да ће се власти у Београду придржавати војне неутралности.

Према речима председника Центра за стратешке алтернативе Александра Митића, усвајање овог закона није добра вест за неутралну Србију, јер поново помера клатно ка јачању сарадње са НАТО-ом у односу на остале актере међународне сцене, а пре свега Русију. Он објашњава да формално закон не значи корак ка чланству у НАТО, али и да постоји могућност да Србија мимо знања грађана постане део алијансе.

– Србија је потписала ИПАП, што је максимум који држава може да усвоји, а да се формално не определи за чланство у НАТО-у. За улазак је потребан захтев за Акциони план за чланство (МАП). Међутим, проблем је што се одлука о МАП може донети на основу одлуке Владе без консултовања парламента и грађана – појашњава овај стручњак за међународне кризе како Србија може да се нађе у предворју НАТО-а када за референдум буде прекасно.

Председница ДСС-а Санда Рашковић-Ивић тврди да се законом НАТО уводи у Србију и без формалног уласка у алијансу, а Србија сврстава у антируски војни савез.

Борбена моћ сведена на нулу

– Сво позадинско обезбеђење предаје се у руке НАТО-а и на нулу своди борбена готовост Војске Србије и угрожава безбедност земље. Србија добровољно уступа територију, ваздушни простор и инфраструктуру НАТО-а, и допушта приступ државним и приватним објектима, укључујући и оне у којима се врше испитивања и пробе, омогућава се размена поверљивих информација, гарантује дипломатски имунитет и читав низ других привилегија – указала је Рашковић-Ивић.

Она је запитала и зашто је закон усвојен тајно у Скупштини, ако је тако добар за Србију? Вучић је ДСС оптужио за политичко лицемерје, односно да се бусају као заштитници Косова, а да 2008. нису сачували београдске џамије. Рашковић-Ивић му је поручила да „о паљењу џамија може више да пита своје пријатеље из НАТО-а“. На наводе премијера да је споразум потписан за време друге власти, узвратила је да Вучић не може да пребацује одговорност на друге, јер је споразум потписан марта прошле, а ратификован 12. фебруара ове године.

Тома заћутао

У оштрој полемици не чује се глас српског председника Томислава Николића, кога је председница ДСС-а позвала да не потпише указ о проглашењу закона и спречи штетне последице. Руски „Комерсант“, позивајући се на неименоване изворе блиске српским властима, објављује да је мало вероватно да ће Николић уложити вето на споразум, без обзира на проруску настројеност. Лист пише да је Србија направила крупан корак ка НАТО-у, иако је Москва сматра главним савезником на Балкану.

Председник Источне алтернативе Драган Тодоровић сматра да је споразум са НАТО-ом срамнији од Тројног пакта који је потписала Краљевина Југославија 1941, а после чега је народ изашао на улице.

– Овим споразумом са НАТО-ом Србија је званично окупирана и страна војска може да се тако и понаша, чак и да одузима фирмама возила и друга средства, да улази у куће, а да њихови војници по имунитету не одговарају за било који злочин – указује Тодоровић за „Вести“.

Пречи Брисел од Косова

– НАТО и његови лобисти имају мекши план о прикључењу Србије који води преко стандардизације учешћем у мисијама ЕУ и потписивањем споредних споразума попут овог. Важно је што постоји снажан притисак јавности која је у огромној већини против уласка у НАТО.

Али и Русије која с правом поставља питање о томе, с обзиром на непријатељство НАТО-а и изузетну помоћ Москве Србији и РС у међународним форумима у којима чланице НАТО-а подржавају отцепљење Косова и обесмишљавање Српске – каже Александар Нитић, бивши дописник Тањуга из седишта НАТО-а.