Прочитај ми чланак

Изложба слика Надежде Петровић у Дому војске Србије

0
Nadežda Petrović, Autoportret, 1907, ulje na kartonu, Narodni muzej, Beograd

Надежда Петровић, Аутопортрет, 1907, уље на картону, Народни музеј, Београд

Народни музеј у Београду и Медија центар „Одбрана”, поводом 100 година од смрти Надежде Петровић, организују изложбу њених слика у Великој галерији Дома Војске Србије. Посетиоци ће бити у прилици да виде 73 слике које се чувају у Народном музеју.

Надежда Петровић је била сликар, учитељица цртања у Вишој женској школи, покретач ликовних манифестација, ликовни критичар, аутор позоришне драме, један од оснивача и први секретар Кола српских сестара (1903), члан Друштва српских уметника „Лада” (1904–1906) и Српског уметничког удружења (1907). Организовала је рад (1905) и изложбу (1907) Југословенске уметничке колоније – прве те врсте код нас. Као секретар Одбора за организацију уметничких послова Србије и југословенства (1913) учествовала је у осмишљавању програма захваљујући којем су основани Уметничко одељење Министарства просвете (1919), Музеј савремене уметности и Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић” (1928), Академија ликовних уметности (1937) и Галерија фресака (1952). Бавила се ликовном критиком и, прва међу Српкињама, фотографијом.

С обзиром на широко поље деловања и бројне улоге које је ова уметница имала на културној сцени Србије у првим годинама XX века веома је важно посматрати и гледати њена дела .

Изложба слика Надежде Петровић биће отворена до 24. децембра.

(jazZva.info)