• Почетна
  • КУЛТУРА
  • ИСПРАВКА ИНФОРМАЦИЈЕ Груба неистина је да екипа Беливука обезбеђује Народни музеј
Прочитај ми чланак

ИСПРАВКА ИНФОРМАЦИЈЕ Груба неистина је да екипа Беливука обезбеђује Народни музеј

0

У редовима следе у целости објављујемо исправку информације поднете од стране Народног Музеја Србији:

„Нетачна је информација да су током протеклих десет година нестали бројни уметнички и археолошки експонати из Народног музеја Србије.

У редовима следе у целости објављујемо исправку информације поднете од стране Народног Музеја Србији:

Истина је да у последњих десет година није нестао ниједан експонат из Народног музеја Србије. Народни музеј Србије, издао је публикацију „Збирка српског сликарства XVIII и XIX века“ 2020. године, у којој је наведено да су дела: „Портрет Јосифа Панчића“ из 1902. године, „Портрет Лазе Костића“ из 1906. године и „Милица Стојадиновић – Српкиња“ око 1950. године украдена на изложби у Новом Пазару 1988. године, о чему су обавештени сви надлежни државни органи задужени за откривање учиниоца и проналажење несталих дела. Два дела: „Лукијан Мушицки“ из 1858. године и „Пејзаж“ из 1905. године, нису затечена приликом ревизије и примопредаје Збирке још 2001. године. 

Нетачно је да Народни музеј Србије поступа незаконито. Истина је да Народни музеј Србије у свему поступа у складу са позитивним прописима Републике Србије, те да културна добра уступа другим институцијама у складу са постојећом правном регулативом, у свему законито и транспарентно. Народни музеј Србије је уступио скулптуру Милош Обилић Безбедносно – информативној агенцији на основу уговора закљученог са овом институцијом из 2017. године, а дело Женидба цара Душана, Министарству одбране Републике Србије, на основу уговора из 2020. године.

Груба неистина је да је Народни музеј било које културно добро уступио за потребе приватних станова функционера владајуће странке.

Даље, неистинита је тврдња да се уступљена дела чувају у неадекватним условима. Пре сваког уступања, а и током периода на који се врши уступање, стручна лица делегирана од стране Народног музеја Србије, континуирано врше контролу услова и начина на који се чувају предметна дела.

Дакле, неистина је да Народни музеј своју делатност обавља непрофесионално, да не чува културна добра на адекватан начин, да дела нестају и да се уништавају.

Неистинита је објављена тврдња да је дело Женидба цара Душана озбиљно оштећено у Министарству одбране Републике Србије. У питању је била површинска огреботина бојеног слоја слике која је отклоњена мањом локалном интервенцијом стручњака Народног музеја Србије.

Сви објављени наводи у медију „СРБИН.ИНФО“ о незаконитом, односно противправном деловању Народног музеја Србије представљају грубу неистину, изнету са циљем уништавања угледа ове установе од највишег културног значаја за Републику Србију.“

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!