Прочитај ми чланак

У СРЕД БЕОГРАДА СТАНОВНИЦИ ТРПЕ ТЕРОР од стране житеља нехигијенског насеља (Рома са Косова)

0

Становници београдског насеља Чукаричка падина обратили су се редакцији Србин.инфо са веома узнемиравајућим писмом у коме тврде да их већ годинама на разне начине „тероришу становници свакодневно све већег нехигијенског насеља насељеног Ромима са Косова и Метохије.”

Дана 25.10.2014. грађани Чукаричке Падине су се окупили испред просторија МЗ Чукаричка Падина, незадовољни безбедносно-еколошком ситуацијом у којој се налази насеље већ више од једне деценије, колико је већ у околини насеља присутно нехигијенско и нелегално насеље чији житељи на овај начин угрожавају становнике Чукаричке Падине. Са скупа је послана порука да треба истрајати у захтевима за бољу, здравију, безбеднију будућност свих становника Чукаричке Падине. Скуп је организован од стране удружења грађана “Иницијатива за здраву и безбедну Чукаричку Падину“.

Они у писму даље наводе да  се „терор састоји у томе што Роми свакодневно украдени, и ко зна како већ набављени отпад који у себи садржи метале, спаљују на отвореном. да би се истопила гума и пластика, а остао метал, па тако настаје дим који је канцероген, несносаног мириса и прекрива цело насеље са 20.000 становника.“

Становници Чукаричке падине још у писму указују да су се „обраћали свим службама од комуналне полиције, МУП-а, комуналних инспекција, председника општине, градоначелника, председника државе…, да је најчешћи одговор био – нисмо надлежни – или – нећемо да имамо проблеме са хапшењем и кажњавањем Рома јер нам неко одозго сугерише да то не радимо!”

На крају се у овом писму очајних грађана подсећа да „поред тровања канцерогеним димом, тај дим је изазвао и удес на обреновачком друму где је дошло до ланчаног судара 5 возила са 6 повређених особа, а све због тога што се од дима није видео прст пред оком; и да се Роми кроз насеље возе шклопоцијама без икакве техничке исправности та да је питање дана када ће неко невин настрадати.”

Са димом који је био узрок саобраћајне незгоде на обреновачком путу дана 30.09.2014 грађани Чукаричке падине се боре годинама и поред више хиљада пријава комуналним службама да се скоро свако вече у нехигијенском насељу врши спаљивање гума и каблова, где грађани буквално не могу да дишу од тога. Нико од надлежних није покушао да казни нити да спречи даљи терор над недужним грађанима. Као и код овог удеса недужни грађани страдају а људи задужени за то се праве луди.

Становници овог београдског насеља су нашој редакцији послали и видео материјал које јасно указују на веродостојност њихових навода и оптужби када је у питању нехигијенско ромско насеље на Чукаричкој падини.

Извор: СРБИН.ИНФО; видео: Становници Чукаричке падине