Прочитај ми чланак

ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ: Шта се десило са обећаним арапским кредитом за наводњавање?

0

KUKURUZШеици су обећали кредит од 100 милиона долара за наводњавање. Шта се десило с тим парама?

Шта се десило с обећаним кредитом од 100 милиона долара за наводњавање из Уједињених Арапских Емирата, односно из „Абу Даби фонда“?

Шабац има готове пројекте, а како је раније најављивано, четвртина тог кредита, односно 22 милиона евра ићи ће за изградњу система за наводњавање 8.000 хектара у Мачви.

Кредит из УАЕ, међутим, још није реализован.

Пре две године, Влада је најавила да ће до краја октобра 2013. бити потписан уговор о реализацији кредита с годишњом стопом од 2,5 одсто, отплатом на 20 година и грејс периодом од пет година.

Тадашњи министар пољопривреде Драган Гламочић рекао је да су пројекти спремни и да ће се радити на 13 места широм Србије, да је урађена комплетна студија о изводљивости, с тим да ће у првој фази бити реализовано 25.000 хектара.

На наше питање када ће бити реализован уговор с Емиратима, из Министарства пољопривреде и заштите животне средине одговарају:

– Студија и тендерска документација налазе се у фонду, а крајем августа представници Владе ће у Абу Дабију договорити динамику и повлачење средстава из фонда.

У Министарству кажу и да је урађена студија изводљивости развоја наводњавања у пољопривреди Србије – И фаза.

– Циљ израде студије је добијање основа за доношење одлуке о покретању кредитне линије „Абу Дхаби Фунд фор Девелопмент“ за развој наводњавања, у вредности од 97 милиона америчких долара. На листи 14 пројеката налази се и Регионални хидросистем „Мачва“, који треба да наводњава површину од око 8.000 хектара – кажу у Министарству.

Од око 60.000 хектара плодног земљишта у шабачком крају, наводњава се тек 4.000, претежно поврће и воће, док је занемарљив број ратарских парцела које се заливају. Уз кредит би се удвостручила површина за наводњавање, што би довело до већих приноса и прихода.

Поводом програма наводњавања препуцавају се и владајућа странка Заједно за Србију и локални СНС.

– Напредњаци немају објашњење зашто није завршен систем за наводњавање у Мачви, који је започела претходна влада и који би био завршен у 2013. години. Данас пољопривредници не би гледали како суша уништава њихов труд и инвестиције – тврде у ЗЗС.

На те прозивке није реаговала Влада, већ шабачки напредњаци политичким памфлетом у коме наводњавање није ни поменуто.

извор: Opozicionar.kom