Прочитај ми чланак

Поштовање ауторитета и снисходљивост

0

slavica mojsin„Оног кога волиш, њега и поштујеш, а да би поштовао неког није неопходно да га волиш,“ каже Владета Јеротић .

Снисходљивост подразумева смерност, понизност, спремност да за другог учиниш добро дело што имплицира на услужност и великодушност. То је термин који је дошао на наше просторе кроз руску књижевност, а све је више заступљен у православљу.

Ех, колико нам је хришћанске мудрости и целомудрености потребно, чистоте душе и тела, како бисмо поштовали друге и поштовали своја морална начела!

Поштовање је засновано на ауторитету и обратно. Зашто данас неког поштујемо? Да ли због тога што је успешан на пословном и остварен на приватном плану, зато што то године налажу, зато што нам је надређени на послу, родитељ или зато што у сваком човеку треба да видимо Божију икону!?

Особа коју доживљавамо као ауторитативну је често узор, те се због тога јавља жеља да се са том особом идентификујемо и кроз време попнемо на њено место, па чак и да је надмашимо.

Замислите само колико је добро бити Ви, јер нико осим Вас то не може боље. Друштвена хијерархија данас подразумева престиж, али не у смислу да надмашимо сами себе ,већ неког другог, инсистирањем да будемо први.

Дакле, из свега наведеног произилази непоштовање јер ако бисмо били снисходљиви на послу, школи, код куће, поштовали договоре и ред, аутоматски смо подређени и понижени. Онај који испуњава обавезе је понижен, а онај који их одређује – бахат.

Због такаве искривљене перцепције ствари, испуњавати своје задатке повезано је са извршавањем наредбе, а то је императив који индивидуалисти не могу да поднесу.

Основа здравог ауторитета, самим тим и поштовања, произилази из породице. Ако поштујемо своје родитеље , те снисходљивошћу испуњавамо своје обавезе, поштоваћемо и старије и сваког човека.

Ауторитет се стиче и јаким карактером. Дакле, неко ко је моралан и поштен, ко има исправне одлуке у животу, тај има и поштовање, а самим тим и ауторитет.

Бићемо на услузи, без сујете и превеликог егоцентризма, љубављу ћемо постати прагматични.

“Љубав нас изводи из оквира простора и времена, по мери љубави према ближњем се потврђује наша љубав” – Владета Јеротић

Славица Мојсин

(Србин.инфо)