Прочитај ми чланак

Владета: Социјалисти у Скупштини изузетно мирни, мислим да се колебају

0

Професор и народни посланик Владета Јанковић рекао је у емисији Иза вести, говорећи о данашњој седници Скупштине о КиМ, да је његов утисак да су „у целој тој гужви, надвикивању, устајању, социјалисти били упадљиво тихи“. „Нису пљескали, нису устали кад је Вучић био поздрављен, они су седели, били тихи и све време су били најдискретнији, мени то нешто говори“, рекао је он.

Према његовим речима, „деведесетих ипак није био овако отровне атмосфере“.

„Има разлике. Смешно је рећи да је под Милошевићем било уљудности у међусобном опхођењу. Ово сад, то је такав електрицитет у Скупштини, лоше је вођена, то је проблем. Дошло је до физичког контакта. Ја сам пре можда месец дана говорио у Скупштини и баш сам се обратио Орлићу, рекао сам му крајње добронамерно да не води седнице добро, да провоцира, да онемогућава људе да говоре и да их изазива и да ће пре или после изазвати тежак инцидент и то се догодило данас. Било је ужасних псовки, претњи, улетело је обезбеђење, било је крајње непријатно и то се наставило“, каже он.

Додаје да је врло карактеристично што заседање није прекинуто.

„Нормално би било да се прекине заседање, закаже пауза, да се сви разиђу, да се успостави ред, да се охладе главе. Али нипошто нису смели да пристану да Вучић буде прекинут. Нипошто није хтео да прекине, јер би то било призање пораза, то је било питање ко ће први да ућути, на крају се неки какав такав ред успоставио. Мање је њима важно да казне, важно је да те прекину, да не дају да говориш“, каже Јанковић.

Истиче да није стекао утисак да је договорено.

„Мој утисак, који није много њих запазило и поделило са мном, чињеница да у целој тој гужви, надвикивању, устајању, социјалисти су били упадљиво тихи, нису пљескали, нису устали кад је Вучић био поздрављен, они су седели, били тихи и све време су били најдискретнији, мени то нешто говори. Да се не залећем, али да постоји извесно колебање у том владајућем табору, око плана, сасвим сигурно, око тога се све окреће“, каже.

Око Ахтисаријевог плана су 2007. године биле консултације, на којима су биле све странке и ту је одлучено да Борис Тадић треба да представља државу и да се одбаци тај план.

„Тада је формирана платформа, то Вучићу на памет не пада да се са неким консултује, он се заклео на Устав, о Уставу је цео дан говорио, а крши га. Тада је био и Тома Николић, непосредни шеф Вучићев, Вучић је дизао руку, а данас је рекао ‘они који су…’“, каже.

Мишљења је да „прича није завршена“.

„Ово је први чин, следи чин који ће бити можда за три месеца, можда за шест, пошто се сломи Курти. Курти је грана за коју се придржава Вучић, Американци ће њега да склоне, чин склоне Куртија, биће формирана каква таква ЗСО, то је тренутак истине, онда треба да се оде у Скупштину и онда ћемо да разговарамо“, каже.

О овој седници каже да ће се „разићи без ичега“.

„Пет пута је данас поновио врло драматично како он никад неће допустити да Косово постане члан УН и како се противи овом плану, нема шта да се гласа, гласаће се о овом извештају Канцеларије за КиМ“, каже.

Говорећи о француско-немачком плану, каже да се помињу пасоши.

„Чим ви помињете пасоше, ви сте признали државу, не може имати пасоше неко ко није држава. План који подразумева пријем Косова у УН значи признање Косова као независне државе и ја сам против тога. Оно је отишло де факто, али није отишло де јуре и то је битна разлика, то би морали да схвате грађани. Одбацимо план и суочимо се са последицама, које по мом најбољем уверењу, нади, нису ни изблиза страшне као што је то Вучић представио. Нисмо скочили у ту воду, не знамо колико је хладна“, каже он.

Према његовом мишљењу, „да је нас Европа хтела ми бисмо давно били у ЕУ“.

„Ја тврдим да је нас Европа пустила низ воду још 2006. године, видело се да нас Европа неће. Ми смо у најбољем случају могли да будемо подстанари у мезанину. Боље да имате своју кућу на ливади, него да живите у неком мемљивом мезанину. Не бих рекао да смо неутрални, ми смо монета за поткусуривање, као мува без главе, то је овај режим, мува без главе“, каже.

Мишљења је да „постоји опасност од грађанског сукоба“.

„Напредњаци су покушали да доведу своје присталице пред Скупштину и видело се да то не иде, ова данашња подршка Вучићу је била хистерична, то показује колико су несигурни. Гледао сам атмосферу на овој утакмици кошаркашкој, кад је грмнуло то што је грмнуло, ту нешто доле озбиљно кључа, и то напредњаци и Вучић осећају, та опасност постоји“, мисли он.

Према његовим речима, Вучић се сам наметнуо да буде тема.

„Да није узурпирао све полуге власти, да он није све и свја, да он не одлучује о најмањој ситници, не би сва пажња била усредсређена на њега и не би сав притисак био на њему. Он није демократа, он је конституционални диктатор, мора да има сву власт и да је у центру свега“, каже.

Истиче да је „2007. била демократска власт“.

„Која је била изабрана на слободним изборима. То је била потпуно друга атмосфера, ви сада имате резултат покрадених избора који не одражава прави однос снага и политичке воље. Наравно да је много теже постићи ту врсту консензуса који смо ми успевали да постигнемо, део тог консензуса је био тај исти Вучић“, каже Јанковић.ж

Мишљења је да „Вучић неће ништа потписивати“.

„Али ће се наћи неко ко ће тај гадни део посла да обави, али мислим да ће лећи на руду“, каже Јанковић.