Прочитај ми чланак

НЕМА КО ДА РАДИ Од ових послова у Србији сви беже, а зарада је добра

0

Детиње снове о пилотирању, истраживању свемира, вођењу државе… мало је ко у нашој земљи и досањао. Са друге стране, стварност у којој је много лакше постати надничар, ђубретар, пастир, или неговатељ старих не делује тако примамљиво. Зато су, и поред солидне зараде, ова занимања непожељна чак и у време када на све стране пљуште откази.

djubretariПросечна зарада ђубретара је за 9 хиљада нижа од наставничке

Ђубретари и чистачи улица

Већини грађана Србије непријатна је сама помисао да их непознати, а камоли познати људи гледају док чисте улице и гурају руке у канте и контејнере, али запослени у Градској чистоћи зарађују сасвим пристојан новац. Месечна зарада чистача улица износи око 30.000 динара, док ђубретари зарађују још више.

Геронтодомаћице

Геронтодомаћице су на цени, али мало ко одлучује да се бави овим послом. Овај посао је непопуларан јер подразумева озбиљне физичке напоре и психолошку стабилност. На њега се обично одлучују жене које су дуго на тржишту рада и немају посла, али многе брзо и одустају. У државним установама им је плата око 40.000 динара, док им приватници плаћају и до 70.000 динара.

Грађевински радници

Рад на грађевини, посебно помоћни грађевински послови, добро су плаћени, али чишћење шута није најпожељнији посао на свету. Чишћење шута се плаћа до 2.000 динара за осам сати, али и они који прихвате овај посао, брзо одустану.

Дрвосече

Дрвосече у летњој сезони месечно могу да зараде око 1.000 евра, док у јесен зарада опада и износи “само” 500 евра, уз обезбеђен смештај и храну. Због лоших услова рада, попут рада на отвореном у свим временским приликама и неприликама, посао дрвосече није најпожељнији.

Пастири

Међу 780.000 званично незапослених у земљи готово је немогуће пронаћи оне који би зарађивали чувајући овце или краве. За чување оваца незапослени могу да добију између 200 и 700 евра месечно, а уз плату имају обезбеђен и стан и храну. Ипак, мало ко жели да се лати чобанског штапа.

Возачи аутобуса и камиона

Просечна плата шофера, износила око 45.000 динара, али цео дан у аутобусу, усред градске гужве већини грађана, па чак и оних незапослених, не делује привлачно. Возачи камиона зарађују бар 1.000 евра, поготово они који возе ван земље, али живот на точковима изгледа није за свакога, јер је ово посао од којег многи брзо одустају.

(24сата)