Прочитај ми чланак

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Београд на корак од НАТО?

0

Средином јануара Београд је направио још један искорак у сарадњи са НАТО, окончавши процедуру усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства Србије (ИПАП) и западног војног савеза, што је највиши степен сарадње које може да постигне једна држава нечланица.

lazanskiОпасан пут: Мирослав Лазански

Шта то у пракси конкретно значи за Србију која је званично војно неутрална, „Вести“ су покушали да сазнају од познатог војног аналитичара Мирослава Лазанског.

– Ништа посебно, то су формални степени сарадње државе чланице Партнерства за мир и НАТО. ИПАП је завршни чин у том степеновању и све преко тога био би улазак у НАТО. То вам је све једна фолиража, где вам Американци нуде заједничке вежбе које њима одговарају – разбијање демонстрација, чување конвоја, затвора, кампова… Нема ту правих војних вежби које би нешто значиле за одбрамбене потребе Србије – коментарише Лазански.

Извршни директор Атланског савета Србије Милован Милошевић сматра да после усвајања ИПАП Србија може да буде заступљенија у мисијама Алијансе.

– Мислим да Србија до сада није добила ниједном позив да учествује ни у једној НАТО војној операцији, а после овог усвајања ИПАП мислим да ми можемо да добијемо позив и за то, али је друго питање да ли ћемо га добити и да ли ћемо га прихватити, с обзиром да смо се одлучили за војну неутралност – каже Милошевић.

Лазански сматра да је заједничко вежбање са НАТО снагама у ситуацији заоштравања односа западног војног савеза са Русима директан антируски потез и да свака држава која није чланица Алијансе а на то пристане, мора бити свесна да ће бити мета Руса. 

Дачић задовољан

Усвајање ИПАП је прошло у сенци почетка српског председавања Оебсом који се десио истог дана – 15. јануара, али српски шеф дипломатије није пропустило прилику да искаже своје задовољство овим поводом.

– ИПАП као највиши облик сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир који не подразумева чланство у Алијанси има за циљ пружање помоћи држави партнеру у реформи и модернизацији система одбране и безбедности. У овом документу су јасно и транспарентно истакнути наши циљеви и приоритети које желимо да достигнемо кроз сарадњу са НАТО – изјавио је Дачић. 

– Да сам министар одбране, сада када Србија председава Оебсом и када је НАТО директно конфротиран са Русијом, ја бих се клонио тих заједничких вежби, јер ништа не добијамо, док смо у безбедносном и у политичком смислу само на губитку – додаје Лазански.

Иначе, земље чланице Партнерства за мир могу да учествују у војним операцијама НАТО. То се ретко дешавало, а када прихвате позив, онда то буде симболично, попут аустријских конвоја камиона у Авганистану.

(Вести)