Прочитај ми чланак

Бекер: Долазим у Београд

0

beker

Дуго времена Борис Бекер није био у Србији. Како сам каже, предуго. Зато ће, чим му то време буде дозволило, узети авионску карту за Београд, и поново доћи у нашу земљу да обиђе старе пријатеље и присети се бројних успомена.

То је Немац, између осталог, поручио у великом разговору за „Ју-Ес-Еј тудеј“ уочи старта Отвореног првенства Америке, где је говорио и о Новаку Ђоковићу, заједничим циљевима, плановима, стратегији, саветима и свему што прожима њихов однос.

– Велики је изазов за обојицу то што сам му тренер. Наша мисија од почетка године била је да освојимо гренд слем и да се вратимо на прво место на свету. Остварили смо је. Али, сад је тек август. Нови циљ је да освојимо Ју-Ес опен.

Може Ноле до титуле у Њујорку, тврди Борис.

– Потребно је прво да створи ментални склоп у глави какав је имао на Вимблдону у последњих пар мечева на турниру. У томе је кључ доброг резултата. Има веома природну игру за тврду подлогу, само да остане прибран, хладне главе, али битно је и да га мало послужи срећа.

Прегршт савета Немац је већ поделио Ђоковићу.

– На тврдим подлогама неће се бацати за лоптом. Волео бих да га видим да више контролише игру са основне линије. Због његових физикалија, он успева да освоји поене чак и када оде метар иза линије. Најбољи је када контролише средину терена.

Нису сви савети везани зе терен.

– Говорили смо о очинству. Ово је предиван део његовог живота, а он то цени. Добиће снагу какву није знао да има, када се буде родила беба. Ја сам добио прво дете са 26 година, и наредна два, три лета су ми била незаборавна. Очекујем да и њему буде тако.

Тениска турнеја је једнодимензионална, стално се играју исти турнири, и то зна да досади. Кад имате жену и дете, све је лепше. Имате коме да се радујете кад се вратите у хотел после напорних тренинга. Принова ће повећати квалитет његове игре.

Бекер сваког дана учи нешто ново о нашој земљи.

– Нисам још био у прилици да научим много о српској култури. Додуше, имам много српских пријатеља у Немачкој и у Лондону. Нисам неко време био у Београду. Доћи ћу поново, пре или касније.

Није се Борис уплашио да ће остати без посла, у случају да Новак није освојио Вимблдон.

– Нисам, зашто ме то уопште питате. Па, наша сарадња није инстант, потребно је време.

Постоји доста ствари којима је Немац задовољан у вези са радом са Ђоковићем.

– Одушевљава ме његова огромна жеља да стално напредује. Прави је перфекциониста. Жели увек да игра савршен поен, меч, турнир. Наравно, то није нимало лако остварити, али то му је циљ. Пошто је подигао толико пехара до сада, сматрам да је ово изузетна карактерна одлика – закључује Бекер.

(Вечерње новости)