Прочитај ми чланак

БОГДАН ОБРАДОВИЋ: Срби могу да освоје Аустралију!

0

selektor-tenis-bogdan-obradovic-1328585176-39034

Новак има добар жреб, треба само да остане фокусиран, Зимоњић и Нестор су дубл који се сјајно допуњује, а Јелена, Ана, Бојана и Весна су способне да изненаде свакога, па и неприкосновену Серену Вилијамс, каже селектор Дејвис куп тима Србије.

Селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић ће наредних дана анализирати дешавања на Аустралијан опену, где Србија и поред повреде Јанка Типсаревића и суспензије Виктора Троицког има чак седморо представника.

„Сам поглед на жреб је веома интересантан. Ретко када се дешава да се неком од фаворита тако „отвори“ пут до финала, као што се то догодило Новаку Ђоковићу. Он ипак, стоји чврсто на земљи свестан да иако је тек почетак сезоне одмах мора бити максимално спреман и фокусиран, јер је у питању Гран слем и турнир који се игра на три добијена сета. Новак јако добро зна да га сви „јуре“ и желе да победом над њим покажу да су напрдовали и да припадају врху. Зато и говори да иде меч по меч.

Тенис је спорт у ком немате времена да тражите и подижете форму. Одмах од првог турнира морате бити потпуно спремни. Уз то Аустралијан и УС опен су два турнира која се играју у ненормалним временским условима. То доводи до дотатне потрошње снаге, неретко се дешава да играчи дехидрирају и о томе, се свакако мора водити рачуна.

Други наш представник у мушком сингу Душан Лајовић је наставио да напредује и то треба да радује. Без обзира на поразе у финалу Дејвис купа против Бердиха и Штепанека, мислим да је Дуцију управо то помогло да сазри, види шта треба да мења и сада је направио најтежи корак у каријери – дошао је у прилику да победи некога од најбољих играча света. Треба да се опусти и ужива на терену.

Ненад Зимоњић и Данијел Нестор(овић) могу до краја дубла. Ја сам још 1999. године у Лиону рекао Зикију да је Данијел прави партнер за њега. Један деснорук, други леворук, уз то обојица Срби. То много значи и види се да се сјајно разумеју на терену, менталитет им је сличан и обојици прија српско окружење око њих док су на турниру.

Јелена Јанковић је осми носилац, Ана Ивановић се враћа у ТОП 10, али мислим да је веома важно и да је Бојана Јовановски ушла у главни жреб. Са изузетком Серене Вилијамс, коју ако победите када је мотивисана и фокусаирана као на великим турнирима,  дефинитивно знате да сте најбољи на свету, ренкинг нема улогу као код мушкараца. Зато је и неазхвално да сада причамо о дометима српских тенисерки, јер и Весна Долонц је уз три раније поменуте способна да изненади.

На крају овог уводног текста, желим да укажем, да оволики број играча из Србије само показује неопходност формирања националног тениског центра где би они најбољи могли повремено да раде са на пример Николом Милојевићем, Ласлом Ђереом или Пеђом Крстином, који прелазе међу сениоре, а до сада су показали да имају огроман потенцијал. На једном таквом месту, тенсерке и тенисери би размењивали искуства, али и лакше формирали тимове који ће их пратити на турнирима. А на примеру Новака Ђоковића види се колико је то важно“; подвукао је Обрадовић.

(Курир)