Прочитај ми чланак

Дачић и Вучић опет насамарени: Кацин: Датум? Ја то нисам чуо!

0

jelko-kacin48054

( Танјуг)
Известилац ЕП за западни Балкан Јелко Кацин изјавио да ће Србија “сама, корацима које предузме изабрати датум за почетак преговора са ЕУ“.

– Ја бих рекао да је Србија добила зелено светло, иако овде сви говоре да је добила датум. Ја о датуму не знам ништа, јер ће датум изабрати сама Србија следећим корацима којима ће показати колико је посвећена да са речи пређе на дело – рекао је Кацин новинарима у парламенту.

Он је нагласио да нико не би смео да буде изненађен, “ако би преговори дефакто кренули и раније”.

Кацин је додао да ће Србија одлучивати о својим приоритетима својом посвећеношћу “у реалном времену”, а да је с друге стране у европским институцијама и Европском парламенту усаглашен нацрт рада када је Србија у питању.

dacic-vucic03-blic-oliver-bunic_f

– У Србију ускоро долазе Кетрин Ештон и Штефан Филе. Ми смо услагласили нацрте рада у европским инсттиуцијама, укључујући и Европски парламент, организовали смо се да пратимо Србију и у случају да крене знатно динамичније – рекао је Кацин.

Иако, како је нагласио, нема право да говори у име Србије, он је храбри да се сама пред собом докаже и својим грађанима и “де факто буде мотор”.

– Све је на страни Србије и то се може веома брзо и стварно десити – уверен је Кацин.

Европски известилац је навео и да у Србији “сви говоре о поглављима 23 и 24 и да је у Европи сви храбре да ту и најбрже напредује, јер су то најтежа поглавља”. Он је навео случај Црне Горе која је, како је подсетио, отворила и затворила два поглавља, али не и поглавља 23 и 24.

Кацин је, такође, подсетио и да ће премијер Србије Ивица Дачић у понедељак у Бриселу још једном разговарати са косовским премијером Хашимом Тачијем, о имплементацији свега што је потребно и нагласио да од примене бриселског спсоразума “у много чему зависи шта и како”.