Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Обезбедићу сигурност Геј параде у Београду

0

Vucic bulji

(Танјуг)

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је данас да неће учествовати на Паради поноса, али да то не значи да неће дати све од себе да, у складу са уставом и законима, обезбеди мир и безбедност за све учеснике тог скупа, ако буде донета одлука о одржавању Параде.

Вучић је прецизирао да нема нимало простора за сумњу у спремност да се осигура и дозволи поштовање свих права припадницима било које мањинске групе у Србији, али је истакао да за само одржавање Прајда још нису урађене све безбедносне процене.

У прилог томе, известилац ЕП за Србију Јелко Кацин рекао је да је Србија направила велики искорак кад је реч о мањинским правима и сексуалним мањинама.

Вучић је објаснио да ће безбедносна процена пре свега бити посао за министра унутрашњих послова и председника Владе, а уколико те процене буду дошле и на сто Бироа за националну безбедност, тај биро ће о томе донети свој суд.

„Поздрављам и задовољан сам што смо, пре свега захваљујући одлуци Српске напредне странке, тако важне и добре људе успели да уведемо у владу који су одмах најавили да ће да присуствују Паради. Ту говорим о (преговараћу са ЕУ) Тањи Мишћевић, као и о (министру за евроинтегрције) Бранку Ружићу. Али, ја нећу да будем лицемер и нећу да једно говорим у домаћој јавности, а друго другима – Нећу да учествујем…“, рекао је Вучић, после састанка са известиоцем Европског парламента Јелком Кацином.

Кацин је такође поздравио најаву Мишчевић и Ружића да, уколико буде Параде поноса, на њој учествују, истакавши да су то поруке које говоре не само о српској политичкој елити и владајућој коалицији, него о свеукупном сазревању српског друштва.

„Посебно желим да поздравим развој српског друштва. Када је реч о мањинским правима и сексуалним мањинама направљен је толики искорак да данас можемо без проблема и мирно расправљати о ЛГБТ популацији и Прајду“, казао је Кацин.

Он је додао да је о томе разговарао и са Дачићем и са Вучићем.