Прочитај ми чланак

Због њих би Израел стопирао напад на Рафу: Хамас објавио снимак талаца

0

Хамас је објавио видео снимак као први доказ да су још двојица талаца заточених у Појасу Газе и даље жива, док палестинска екстремистичка организација проучава најновији предлог за прекид ватре, а израелска влада најављује могућност стопирања копнене офанзиве на град Рафу.

ББЦ наводи да на снимку чији се датум не наводи Омри Миран (46), један од талаца, каже да се у заробљеништву Хамаса налази 202 дана, док други Кит Сигел (64) помиње јеврејски празник Пасху, који је почео почетком протекле седмице и завршава се у уторак, што указује да су клипови снимљени скоро.,

Обојицу су хамасовци заробили 7. октобра прошле године приликом упада на југ Израела, када су убили око 1.200 људи и одвели 250 талаца.

Након тога је Израел покренуо одмазду која у Појасу Газе која и даље траје, а у којој је, према подацима локалног палестинског Министарства здравља под контролом Хамаса, до сада страдало више од 34.000 Палестинаца.

Ботх wере цаптуред wхен Хамас лаунцхед итс деадлy аттацкс он 7 Оцтобер.

Пре снимака на којима су приказани Миран и Сигел Хамас је прошле недеље објавио клип Херша Голдберг-Полина (23), америчког држављанина израелског порекла, којем је део руке разнет приликом прошлогодишњег напада хамасоваца.

Британски медијски сервис наводи да су породице Мирана и Сигела реаговале на најновију објаву и поручиле да ће се борити за њихово враћање кућама.

Они су такође од владе изреалског премијера Бењамина Нетањахуа затражили да са Хамасом обезбеди нови споразум о ослобађању талаца, попут претходних у којима су жене и деца размењени за Палестинке и палестинске тинејџере који су заточени у израелским затворима.

ББЦ наводи да се нови видео снимак појавио у тренутку када је Хамас саопштио да проучава најновији израелски предлог за прекид ватре.

Наводи се да је, према извештајима медија, Египат као посредник у постизању споразума послао делегацију у Израел како би дали нови подстицај заустављеним преговорима.

Све се дешава у данима када делује да Израел све више напредује у погледу планова за освајање Рафе, града на југу Појаса Газе, упркос упозорењима да би то изазвало катастрофалне хуманитарне последице по 1,5 милиона расељених Палестинаца који су тамо нашли уточиште.

Ипак, постизање споразума који би укључивао ослобађање још талаца би, по речима шефа израелске дипломатије Израела Каца, могло да стпира планове за копнени напад на Рафу.

– Ми спроводимо све припреме за операцију (у Рафи) зато што тако треба да се ради. Али, понадао бих се да би могло да дође до таквог споразума – казао је Кац.

Индиректни преговори између Израела и Хамаса о ослобађању Мирана и Сигела, који је такође амерички држављанин, као и других талаца, биће настављени, иако је палестинска екстремистичка организација одбацила претходни предлог о шестонедељном прекиду ватре у замену за ослобађање 40 заточеника из Појаса Газе.

Хамасовци су раније инсистирали да би какав споразум с Израелом треба да укључи трајно окончање ратних дејстава, потпуно повлачење израелске војске и палестинске енклаве и неограничен повратак расељених људи у њихове домове у било ком делу Појаса Газе.

Израелске власти, са друге стране, инсистирају на уништењу Хамаса и ослобађању талаца.

Отац таоца има захтев за Нетањахуа

На демонстрацијама које породице талаца одржавају сваког викенда у Тел Авиву један од говорника био је и Дани Миран, отац заточеног Омрија, који је и предводио скандирање масе.

ББЦ наводи да је отац био видно потресен док је описивао шта је осетио када је видео клип Хамаса са његовим сином и сазнао да би „он могао да буде жив“.

Његов говор био је усмерен и према политичарима, пошто је директно споменуо ултрадесничарске министре из Нетањахуове владе и затражио од њих да обезбеде споразум о ослобађању талаца.

Он је позвао израелског премијера да „одобри било какав споразум који је изводљив“.