Прочитај ми чланак

За оне који неће да приме вакцину: Коктел антитела штити од ковида 19

0

Резултати клиничког испитивања показују да моноклонски коктел антитела који је развио произвођач лекова Регенерон пружа снажну заштиту против ковида 19 када се даје људима који живе с неким ко је заражен коронавирусом.

Нови Регенеронови подаци потичу из клиничког испитивања које је обухватило више од 1.500 људи који су живели у истом домаћинству са неким ко је имао позитиван тест на вирус, а они који су у четири дана добили ињекцију Регенероновог лека имали су 81 одсто мање шансе да се разболе од коронавируса у односу на добровољце који су добили плацебо.

Ilustracija Pexels

Лек би могао да понуди другу линију одбране од болести за људе који нису заштићени вакцином, а ови резултати су најновији доказ да такви лабораторијски произведени лекови не само да спречавају најгоре исходе болести када се дају довољно рано, већ и помажу у спречавању људи да се разболе, пише „Њујорк тајмс“, а преноси портал Клиx.ба.

Лекови попут Регенерона могли би да пруже нови начин заштите за високоризичне групе људи који нису вакцинисани или који можда не реагују добро на вакцине и то би могло бити важно средство, јер растући број случајева коронавируса и опасни сојеви вируса прете да надмаше вакцинацију.

Из Регенерона су у саопштењу навели да ће затражити од америчке Управе за храну и лекове да прошири хитно одобрење за лек, тренутно важеће за високоризичне људе који већ имају ковид 19, али нису хоспитализовани, како би се омогућило давање у превентивне сврхе у одговарајућој популацији.

Регенеронов коктел је комбинација два лека створена тако да опонаша антитиела која се природно генеришу када се имунолошки систем одбрани од вируса, добио је на публицитету прошле јесени када га је примио тадашњи председник Доналд Трамп након што се разболео од ковида 19.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!