Прочитај ми чланак

Војни удар у Буркини Фасо: Свргнут председник, суспендован Устав (ФОТО)

0

Војска Буркине Фасо саопштила је да је свргла са власти председника Рока Кабореа, суспендовала Устав, распустила Владу и националну скупштину, и затворила границе.

У саопштењу, које је потписао потпуковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, а прочитао га други официр на државној телевизији, наводи се да је преузимање власти извршено без насиља и да су сви ухапшени на безбедној локацији, пренео је Ројтерс.

Председник Каборе претходно је позвао на свом Твитер налогу оне који су узели оружје да га положе, што се очигледно односи на побуњене војнике. Ројтерс није могао да провери да ли је Каборе аутор тог поста.

„Наша нација пролази кроз тешке тренутке. Морамо у овом тренутку сачувати наше демократске норме“, наводи се у посту који је потписан са РК.

На налогу председника Буркине Фасо је и његов позив за све који су узели оружје да га положе „зарад вишег интереса нације“. Владајућа партија је, у међувремену, саопштила да је спречен покушај убиства председника.

Каборе се, иначе, није појавио у јавности откако је избила пуцњава у неколико касарни у Уагадугуу, када су војници захтевали смене војних шефова и више средстава за борбу против милитантних исламиста. Влада је тада негирала да је војска преузела власт.

Након жестоке пуцњаве током ноћи око Кабореове резиденције у главном граду Уагадугуу четири безбедносна извора и један дипломата рекли су Ројтерсу да су председника притворили побуњени војници у једном војном кампу.

Међутим, два друга безбедносна извора, укључујући и један близак Кабореу, навели су да је он „одведен на безбедну локацију ради заштите“, пренео је Танјуг.