Прочитај ми чланак

Медији: Пољска припрема милитанте да преузму власт у Белорусији

0

ВРТ: Бивши војни и безбедносни званичници обучавају се у Пољској за државни удар у Белорусији

Припадници терористичке организације БИПОЛ, блиске белоруској опозицији, обучавају се на полигонима у Пољској како би извршили војни удар у Белорусији, јавља белгијски ТВ канал ВРТ , позивајући се на лидера организације Александра Азарова.

„Група бивших белоруских полицајаца и војних лица каже да имају план да свргну белоруског председника Александра Лукашенка“, известио је ВРТ у среду. Ово произилази из интервјуа за ТВ канал Александра Азарова, који води терористичку организацију БИПОЛ, коју су створили бивши полицајци да би се супротставили белоруским властима.

Азаров, којег је белоруски суд овог месеца у одсуству осудио на 25 година затвора, претходно је побегао у Украјину, а затим у Пољску. Он је за ТВ канал рекао да чланови те организације из Пољске припремају државни удар у Белорусији и покушавају да организују саботажу у земљи. Тако припадници БИПОЛ-а пролазе обуку на војним полигонима у Пољској, где их обучавају бивши војници специјалних снага.

„Овде су већ обучене стотине људи“, рекао је Азаров. Према његовим речима, чланови групе су организовали и саботажу на белоруским железницама у првим недељама руске специјалне операције у Украјини.

У августу 2022. Врховни суд Белорусије је признао БИПОЛ као терористичку организацију. Државно тужилаштво Белорусије је раније објаснило да је организација настала у октобру 2020. у Пољској на иницијативу бивших полицајаца у Белорусији, али се од маја 2021. БИПОЛ користи за уједињавање присталица не узимајући у обзир њихову повезаност са органима за спровођење закона.