Прочитај ми чланак

Више од пола милиона људи против Блера: Траже да му се одузме титула витеза

0

Више од пола милиона људи у Британији позвало је владу да одузме витешку титулу додељену бившем британском премијеру Тонију Блеру, преноси Гардијан.

Британска краљица Елизабета Друга је именовала Блера, бившег лидера лабуриста, за витеза пратиоца Најплеменитијег реда подвезице, најстаријег и највишег британског витешког реда.

Тони Блер

Таква одлука је, међутим, наишла на низ критика у британској јавности, јер велики број људи сматра да Блер не заслужује ову почаст, а неки га називају и ратним злочинцем због одлуке да Велику Британију уведе у рат у Ираку.

У вези с тим, пре три дана је покренута петиција на сајту Change.org која има за циљ да се бившем лидеру лабуриста одузме ова титула.

Петицију на Change.org је покренуо Ангус Скот, који је на том сајту написао да је Тони Блер „нанео непоправљиву штету уставу Уједињеног Краљевства и самом ткиву националног друштва“.

„Он је лично одговоран за смрт безбројних невиних цивила и војника у разним сукобима. Само због тога он треба да одговара за ратне злочине“, наводи Скот.

Како наводи „Гардијан“, петиција није креирана на скупштинском сајту где петиције имају правни статус.

Петиције које тамо потписе 10.000 људи морају добити одговор од владе, а оне које је потписало више од 100.000 људи разматрају се за расправу у парламенту.