Прочитај ми чланак

Више од 84.000 Јермена напустило Карабах

0

Масовно исељавање Јермена се наставља

Више од 84.000 људи према најновијим, јутрошњим подацима напустило је Нагорно-Карабах и пребегло у Јерменију, јављају „РИА Новости“. 

У Нагорно-Карабаху, подсетимо, живело је око 120.000 људи до недавне антитерористичке операције Бакуа. Након последњих дешавања од овог месеца, дошло је до масовног исељавања Јермена забринутих за своју судбину. 

Власти Азербејџана саопштиле су да желе интеграцију карабашких Јермена са осталим делом Азербејџана. Баку је стога позвао Јермене да не напуштају спорну зону, већ да остану у својим домовима, обећавши им иста права као и она која имају други грађани земље. 

Ипак, чини се, обећања нису утицала на Јермене, који су се од распада СССР-а борили за то да Нагорно-Карабах стекне независност и који су готово стално живели у стрепњи од будућих сукоба. 

Како су преносили јерменски медији, део повређених Јермена пребачен је у Јерменију, где добија неопходну медицинску помоћ.

Такође, власти Азербејџана одређеним појединцима ипак нису дозволиле да напусте земљу и пребегну у Јерменију, а последњих дана одлучено је и да од 1. јануара следеће године непризната држава Нагорно-Карабах више неће постојати.

Решење је потписао лидер ове непризнате републике Самвел Шахрамањан.