Прочитај ми чланак

Генерал Мома Стојановић (СНВ): Вучића хитно искључити из свих преговора о КиМ!

0

Стојановић (СНВ) за БЕТУ: Вучић признао да је његова политика штетна по Србију и Србе на Косову

Председник Српског националног већа (СНВ) Косова и Метохије Момир Стојановић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић признао да су његови договори с приштинским властима и међународном заједницом били штетни по Србију и српски народ на Косову и да због тога мора да сноси одговорност.

Стојановић је агенцији Бета казао да је „запрепашћујућа“ Вучићева изјава да ће бити промена у „доктрини и приступима“ у наставку дијалога с Приштином како Београд више не би био стављен пред свршен чин.

„Из ове изјаве грађани могу да закључе да се председник Србије осећа превареним и да је његова политика према Косову и Метохији поражена и промашена. Вучић је признао да су његови разговори и договори са приштинским властима и међународном заједницом били штетни по Србију и српски народ на Косову. Посебну димензију том поразу и промашају даје чињеница да је Вучић свих ових година преговарао о Косову без икаквог утицаја Владе и контроле Скупштине Србије“, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, очигледно је да је Вучић преварен, „а преко Вучића су преварени Срби на Косову и Србија“.

„Поставља се питање како се данас осећају Срби на Косову након Вучићевог признања да је он преварен, а његова политика поражена и самим тим промашена. Нема сумње да су ти људи преварени. Мора се у оштрој форми поставити питање одговорности председника Републике за вођење погрешне и штетне политике према Косову“, нагласио је председник СНВ.

Он сматра да би Вучић морао „под хитно“ да се искључи из било каквих разговора о решавању питања Косова и Метохије.
Додао је да су све одлуке Александра Вучића у протеклих десет година биле у функцији стварања независног Косова.

„Вучић је Приштини предао све елементе српске државности на Косову и сваку такву одлуку је проглашавао за своју победу и мудрост. Последице Вучићеве политике су да су Срби на Косову данас најугроженија национална заједница у Европи. Док се обични грађани исељавају са Косова, политиканти окупљени око Српске листе настоје и даље да ушићаре на државном проблему пар екселанс као што је Косово и Метохија“, оценио је Стојановић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће бити промена „у доктрини и приступима“ наставку дијалога с Приштином, које, како је рекао, значе да више неће бити могуће да Београд буде стављен пред свршен чин.

Вучић је казао да Београд остаје отворен за дијалог али и да ће разговоре убудуће водити на „другачији начин“.

„Кад вас неко превари једном, то се добрим људима догоди јер су неком веровали на реч или потпис. Кад вас превари други пут, можда сте сувише веровали или желели да верујете. Ако се то настави, то не говори о оном ко вас је преварио већ да сте ви будала. Толике будале више нисмо“, рекао је Вучић.

Он је казао да је могуће да ће Београд у неком тренутку морати да прихвати нешто на силу, али да ће тад бити јасно да је то учињено без договора.