Прочитај ми чланак

Весли Кларк позива и на НАТО интервенцију у Украјини и сукоб са Русијом

0

Руска инвазија на Украјину неће бити заустављена без интервенције НАТО-а, изјавио је у понедељак бивши командант НАТО-а у Европи генерал Весли Кларк, преноси пољски портал ТВП.

Западни лидери, додао је он, треба да се сете сукоба у Босни, где је интервенција Алијансе зауставила рат.

Кларк је позвао на интервенцију НАТО-а током онлајн дискусије коју је организовао Истраживачки центар Атлантског савета о ситуацији у Украјини. Он је навео да Русија има превелику предност у ватреној моћи, а да оружје до Украјине стиже преспоро и да га има премало да заустави Русију.

„Пошто то не можемо да испоручимо и не можемо да толеришемо пораз Украјине од Русије, гледајући однос снага (…) и чињеницу да нећемо испоручити авионе и обезбедити противваздушну одбрану, (…) о чему ми заправо причамо?“ упитао је Кларк.

Он је тренутну ситуацију упоредио са оним током рата у бившој Југославији и интервенција НАТО-а, које су навеле Србе да преговарају о миру. Кларк је био један од преговарача о коначном споразуму у Дејтону 1995. године, преноси портал.

„Тек када је Милошевић схватио да је дошао до краја онога што може војно да уради, почео је да жели да дипломатским решењем гарантује оно што има. „Чини ми се да морамо да размишљамо о незамисливом“, рекао је пензионисани амерички генерал.

„Време је да се вратимо на лекције које смо научили. Хајде да интервенишемо код НАТО-а. Хајде да то објавимо, уђимо тамо и кажемо Русији да прекине рат и да је зауставимо. То се не може зауставити без интервенције НАТО-а“, додао је Кларк.

Други учесници дискусије, међу којима је још један бивши командант НАТО-а у Европи, генерал Фил Бридлав, такође су указали на недовољну помоћ Украјини, укључујући и када је реч о противваздушној одбрани, постулирајући њено повећање.

Генерал Кларк је био врховни командант савезничких снага за Европу (САЦЕУР) од 1997. до 2000. године, а 1999. командовао је током интервенције НАТО на Косову и Метохији.