Прочитај ми чланак

Вашингтон нервозан због слетања мистериозног руског авиона у Пјонгјанг

0

Руски “мистериозни авион” примећен у Северној Кореји чини Вашингтон нервозним након што је Ким Џонг Ун посетио Русију како би се овог месеца састао са председником Владимиром Путином. Верује се да су двојица лидера, које Запад сматра „одметнутим“ актерима, разговарали и можда потписали споразум о оружју у тренутку када је Москви потребно више муниције за војне операције у Украјини.

Позивајући се на сајт за праћење авијације FlightRadar24, Блумберг га је описао као непланирани руски војни ВИП авион који је слетео у Пјонгјанг раније ове недеље.

Летелица је била у престоници Северне Кореје два дана, међутим, обе земље су прећутале њену намену. Могао је да превози још једну руску одбрамбену делегацију на високом нивоу .

„Репни број на авиону указује на то да је то исти авион који је Русија послала Северној Кореји у августу, само неколико дана након што је министар одбране Сергеј Шојгу отпутовао у Пјонгјанг и био га је водио Ким кроз колекцију најновијег наоружања његове земље“, приметио је Блумберг .

Запад страхује да је то био део унапређења споразума о трансферу технологије и оружја између две земље, које су обе оштро санкционисане од стране САД, такође усред напора да се оне изолују на светској сцени.

Северна Кореја готово да није имала међународни ваздушни саобраћај откако је затворила своје границе на почетку пандемије почетком 2020. године . Долазак два лета у размаку од мање од два месеца наглашава сарадњу између две земље, која се зближила док су САД и њени партнери покушавали да их изолују међународним санкцијама.

Кимово путовање у Русију, које је завршено тек недавно, трајало је две недеље. То је укључивало обиласке руских војних технолошких постројења, укључујући фабрику авиона у руском граду Комсомолск-на-Амуру.

Вашингтон је током сукоба у Украјини у различитим тачкама оптуживао Северну Кореју за снабдевање руске војске додатном артиљеријском муницијом. Амерички обавештајци су у недавној прошлости тврдили да су пошиљке возова између две земље укључивале тајне залихе муниције, али нешто што није доказано.

Две земље заправо деле малу границу. Недавно су се појавиле оптужбе да је група Вагнер, која је сада у сукобу са Москвом након побуне у јуну и након смрти Јевгенија Пригожина, купила велике количине оружја и опреме од владе Ким Џонг Уна.