Прочитај ми чланак

УПОЗОРЕЊЕ чешке обавештајне службе: Прети нам трећи светски рат

0

Свету прети нови светски рат, наводи се у извештају чешке војне обавештајне службе за 2019. објављеном на интернет страници службе.

Према аналитичарима, глобални сукоб је тренутно „у првој фази“. „Формирају се погледи оних који могу и желе да активно учествују у томе, постепено се одређују технолошки алати помоћу којих би могло да се управља“, наводи се у документу.

Аутори извештаја као могући узрок сукоба наводе ривалство између Сједињених Америчких Држава, Русије и Кине.

У документу се такође ставља акценат на пад значаја међународног права. Не наводи се мирољубив дијалог као начин за решавање нових противречности, а светски поредак се доводи у питање. Осим тога, манипулација јавности доприноси расту напетости, сматрају аналитичари.

Раније је „Нешенал интерест“ проценио шансе Русије и НАТО-а у потенцијалном рату. Лист се позива на мишљење стручњака и наводи да би у дуготрајним борбеним дејствима предност имао Северноатлантски савез. Истовремено, НАТО ће се наћи у страшној ситуацији ако Русија одлучи да организује офанзиву на балтичке земље, Алијанса у овом случају неће моћи да се успротиви Москви.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!