Прочитај ми чланак

Украјинци се жале: Немци им послали неисправне „леопарде“

0

Немачки стручњаци су закључили да су тенкови већ поприлично похабани након обуке украјинских војника у Немачкој и да су им потребне поправке

Украјина је одбила да прими испоруку 10 тенкова „леопард 1А5“ од Немачке, тврдећи да они нису у употребљивом стању и да их је неопходно поправити, за шта они немају техничких капацитета.

Немачки „Шпигл“ је пренео да су из Кијева обавестили немачко Министарство одбране да су „леопардима“ који су намењени Украјини потребне поправке, а некима од њих чак и потпуни ремонт.

Немци су послали групу експерата у Пољску, у којој се ти тенкови тренутно налазе, како би их проверили. Они су закључили да су „они већ поприлично похабани након обуке украјинских војника у Немачкој и да су им потребне поправке“.

Неколико „леопарда“ који су у јуну стигли у Украјини у међувремену се покварили из истих разлога, наводи тај лист.

У немачком Министарству одбране су рекли да не могу да коментаришу „конкретне инциденте“ и додали да се „леопарди“ поправљају „заједно са Украјином након интензивне обуке у Немачкој“.

„Шпигл“ преноси и да стање „леопарда“ који су послати Украјини указују на проблеме са којима се суочавају немачке оружане снаге.

Тенкови „заробљени“ у Пољској су део друге транше оклопних возила које је Немачка обећала да ће послати Украјини. Реч је о тенковима који су повучени из употребе пре више од 10 година.