Прочитај ми чланак

Украјинци покушали десантом да заузму нуклеарку, сви су ликвидирани

0

Украјинске трупе су добиле упутства како да организују нуклеарну катастрофу у нуклеарки Запорожје, тврди војни аналитичар Виктор Баранец.

Како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, око 6 сати ујутру украјинске трупе су се искрцале на три километра од нуклеарне електране Запорожје. Две диверзантске групе од око 60 људи покушале су да заузму нуклеарку.

Десант су зауставиле јединице Националне гарде и Оружаних снага Русије. Након тога, украјинске трупе су почеле да гранатирају место где је требало да стигне мисија ИАЕА ради прегледа нуклеарне електране.

Кијев покушава да поремети рад комисије ИАЕА тако што организује десант војника и појачава удар артиљерије. Виктор Баранец каже да ће Украјина свим средствима покушати да поремети рад специјалиста у нуклеарним електранама, јер јој није исплативо објективно информације јавности.

„Да се ​​Кијев није плашио и да му је био потребан рад ИАЕА, обезбедио би ове људе и не би слао диверзанте. Тамо имамо цео батаљон који чува објекат. Стиже комисија, и ту ће остати под заштитом Оружаних снага Русије, рекао је Виктор Баранец.

Према речима пуковника, диверзантска група је имала конкретан задатак – да направи несрећу на станици како би ометала рад мисије. За то је војска посебно обучена и објаснила шта тачно у нуклеарној електрани треба да се стави ван погона.

„Постоји много опција да се изазове катастрофа. Украјинци су, очигледно, компетентно консултовани. Слетање је имало циљ, да се цела нуклеарна електрана онеспособи и да прокључа. Био би довољан бар један блок да се онеспособи па да се тамо појави још један Чернобил. Украјина има специјалисте за нуклеарну енергију. Рекли су војсци све, где да слете и шта да покваре“.

Међутим, ови планови нису остварени, како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, цела украјинска десантна јединица је ликвидирана, али се наставља гранатирање од стране Оружаних снага Украјине.