Прочитај ми чланак

Толико од неутралности: Швајцарска замрзла више од 14 милијарди долара руске имови

0

Укупно је заплењено 17 некретнина, као и луксузни аутомобили, уметничка дела и намештај

Швајцарска је блокирала 13 милијарди франака (14,2 милијарде долара) руске имовине која се држи у земљи, укључујући више од седам милијарди франака у резервама и имовини руске централне банке.

Швајцарске власти су у 2022. замрзле 580 милиона франака финансијске имовине и две некретнине, након истрага и детаљних појашњења банака, саопштио је у уторак Државни секретаријат за економске послове (СЕКО). Укупно је заплењено 17 некретнина, као и луксузни аутомобили, уметничка дела и намештај.

Одлука Швајцарске да усвоји санкције Европске уније против Русије представља драматичан прекид њене традиционалне неутралности, пише „Блумберг“. Иако је суочена са међународним притиском да учини још више, чак се и одлазак овако далеко показао контроверзним код куће, додаје медиј.

Активисти су прикупили довољно потписа да одрже референдум о неутралности Швајцарске. Они желе да став унесу у Устав и блокирају учешће земље у мерама принуде, које би укључивале и санкције.

Укупна вредност приватне имовине која је замрзнута до краја 2023. била је 5,8 милијарди франака, саопштио је СЕКО. Замрзнута средства централне банке износе 7,24 милијарде франака.