Прочитај ми чланак

УБРЗАНИ КОЛАПС: У једном месецу пропало 718 немачких компанија – Стижу упозорења

0

Нагли раст цена енергије отерао је у августу у стечај неколико стотина компанија у Немачкој, упозорио је економски институт IWX.

Такође, банке очекују знатно већи износ ненаплативих кредита у идућој години.

Захтев за стечајем поднело је у августу 718 компанија, за четвртину више него лане, а институт процењује да ће иста стопа раста бити забележена и у септембру, преноси Вечерњи лист.

У октобру би се могла попети и на 33 одсто, ако се упореди број стечајева са истим раздобљем прошле године, процењују у институту.

„Након дугог периода малених бројки о компанијама у стечају, тренд се променио“, изјавио је Стефен Милер из IWX-а.

Немачко пословно удружење БДИ упозорило је на „велику рецесију“.

У истраживању које је спровело међу 593 предузећа, више од трећине њих навело је да им због високих цена енергије прети пропаст. У фебруару, када је почео рат у Украјини, такву је оцену изнело њих 23 одсто.

Анкета водећих кредитних институција у августу је показала да ће ненаплативи кредити у Немачкој идуће године порасти на 37,6 милијарди евра, с овогодишњих 31,9 милијарди.

Неки стручњаци упозоравају пак да из бројки које показују раст броја стечајева не треба извлачити погрешне закључке. Оне сада можда изгледају лоше зато што су вештачки смањене у пандемији 2020. и 2021, када је влада подупирала посрнуле компаније, тумаче.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!