Прочитај ми чланак

У Канади еутаназирају грађане под стресом како би помогли у спасавању планете

0

Трудоов режим је позвао Канађане који се осећају под стресом или депресијом, да траже самоубиство уз помоћ владе, као средство за ублажавање терета за државу и помоћ у спасавању планете.

Трудоов министар здравља, Маrk Holland , најавио је у понедељак, да ће контроверзни програм медицинске помоћи умирању (МАИД) бити проширен на оне који пате од благих менталних болести, попут стреса или пролазне анксиозности.

До проширења би требало да дође у наредних неколико месеци.

„Слажемо се са закључком да је комитет дошао до тога да систем није спреман и да је потребно више времена“, рекао је Holland , позивајући се на извештај поднет у парламенту, о томе да ли је канадски здравствени систем спреман да се прошири МАИД.

Он је признао, да је одлука у складу са многим провинцијама, чији су здравствени званичници и стручњаци за ментално здравље изразили забринутост због брзине којом се МАИД шири, и напоменуо, да ће његова канцеларија поднети парламентарни одговор у наредним данима.

„Да ли је ваша намера да и даље напредујете са МАиД-ом за менталне болести, само у дужем временском периоду?“ упитао је новинар.

„Тачно је“, одговорио је Holland .

„Постоје људи који су деценијама били заробљени у менталној тортури, налазећи се у ужасној ситуацији у којој су све пробали и исцрпили све путеве, и под сопственим признањем говоре да желе приступ МАИД-у“, наставио је он. „Оно што ми кажемо је да би неко у тој тешкој ситуацији… да би на крају требало да има то право, али систем мора бити спреман, и систем мора да га исправи.

На питање шта би рекао онима који су чекали 17. март, Holland је рекао да ће, пошто влада нема временски оквир, „ти појединци морати још мало да сачекају“ да окончају своје животе.

Додао је, да ће „разумети“ да је чекање да се осигура да је систем исправно постављен „жртва коју морамо поднети“.