Прочитај ми чланак

ТУЖНА ПРИЧА ХОЛИВУДСКЕ ЛЕГЕНДЕ: „Имам милионе у банци, али немам једино што желим“

0
ФОТО: flickr.com -  Nathan Congleton

ФОТО: flickr.com – Nathan Congleton

„Послушајте ме и предузмите нешто ако желите да промените своју будућност. Волео бих да је мени неко испричао оно што ћу ја испричати када сам ја био млад“, почео је чувени глумац Морган Фримен своју причу…

“Више никад није било довољно. Имам 78 година и верујем да ми није остало још пуно времена. Имам милионе долара у банци, али не могу да купим здравље да спасем свој живот. Имам породицу и милионе фанова широм света, али сада сам сасвим сам. Живео сам свој живот на погрешан начин и не желим да се то догоди и вама“, започиње причу славни глумац Морган Фримен.

Новац сам по себи није зао, сматра он и дода је да је то само папир с процењеном вредношћу који нам омогућава да дођемо до других ствари које сматрамо вредним. Aко новац није зао, шта јесте? Зло је несвесна, опсесивна и морална страст ка томе да желимо више.

“Зло је бездушна опсесивно-компулсивна потера за ћупом пуним злата на крају неке дуге која не постоји. Зло је када имамо етикету на срцу и души коју мењамо за финансијски успех по сваку цену. Зло је када покушавамо да купимо срећу изнова и изнова, не бивајући свесни да је то само илузија која ће једног дана нестати”, каже Фримен.

И шта се догађа кад нестане? Замислите да имате све, а онда све то изгубите. Замислите да сте шворц, предлаже глумац.

“Немате ни трунке новца. Једино решење за вас јесте набављање још новца. Нема ничега што ствара лажну срећу. Ко сте ви сада? Где су сада сви они људи које сте сматрали пријатељима док сте имали новца? Они који нису били с вама због новца су вас сигурно већ одавно напустили мислећи да сте егоцентрични кретен”.

Фримен истиче да постоји већа сврха у животу од јурњаве за финансијским успехом и да није касно да променимо своје приоритете уколико то желимо.

“Можете се променити већ данас уколико редефинишете своју верзију успеха. Можете трансформисати своје оштећене односе и изградити нове. Можете опростити себи и онима који су вас повредили. Можете постати лидер који ће помоћи другима. Можете избалансирати своје приоритете у животу. Можете исцелити свој брак и створити јачу љубав него што сте мислили да је могуће. Можете постати најбољи родитељ на свету, али немојте чекати да дођете у моје године. Увек можете зарадити још новца, али никада нећете моћи да вратите време”

Сви ћемо једног дана умрети, напомиње Фримен и поставља питање – по чему желите да вас се сећају? Шта можете да урадите да бисте учинили свет лепшим местом? Која је ваша права сврха?

“Сви умиремо, али само мали број нас заиста живи. Можете изаћи из сенке на светлост. Створени сте за велике ствари. Створени сте за много више од тога да радите за живот. Ви сте биће које треба да инспирише свет и помогне свима. Хајде да коначно учинимо праву ствар“, предлаже он.

У чему је онда тајна? Шта је оно што ће нам помоћи на овом тешком путу?

“Само љубав, што више и више љубави. Никад се не предајте, ма какви год изазови да вас задесе у животу. Свет вас данас треба више него икад. Само с љубављу, саосећањем, праштањем и вером у човечанство можемо да поразимо зло једном за свагда“, закључио је глумац.

Извор: Булевар Б92