Прочитај ми чланак

Трамп: Путин, Си и Џонг Ун имају водећу улогу у светској политици

0

САД су изгубиле поштовање целог света, указао је бивши председник Америке, истичући разлоге зашто су руски, кинески и севернокорејски лидери више уважавани у односу на актуелног америчког председника Џозефа Бајдена

Председник Русије Владимир Путин, председник НР Кине Си Ђинпинг и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун играју водећу улогу у светској политици, рекао је бивши председник САД и републикански председнички кандидат Доналд Трамп, преноси „Вашингтон пост“.

„Погледајте Владимира Путина, Си Ђинпинга и Ким Џонг Уна. Сви имају прве улоге, свиђало се то вама или не“, рекао је Трамп.

Упоређујући их са америчким председником Џозефом Бајденом, Трамп је истакао: „Изгубили смо поштовање целог света. Били смо најпоштованија земља на свету пре четири године, сада нам се смеју, постали смо шала.“

Бивши амерички председник је обећао да ће, у случају да буде изабран у новембру, довести САД на ниво на ком ће их „свет поново поштовати“.

Доналд Трамп је више пута истакао да има добре односе са руским председником Владимиром Путином и са председником Кине Си Ђинпингом али и да се, за време свог председничког мандата слагао са севернокорејским лидером.

Трамп је крајем јануара описао руског лидера као „веома паметног и промућурног“ политичара и признао да амерички медији мрзе када он позитивно говори о Путину, а средином марта је указао да са руским лидером може да се преговара о украјинској кризи.