Прочитај ми чланак

Тотално расуло у Скупштини: За длаку избегнута туча

0

напредњаци спречавају опозицију да говори, звиждуци и ударци о клупе док Јованов вређа

12:54
Дачић: Ана Брнабић ће допринети кредибилитету парламента
Шеф посланичке групе СПС Ивица Дачић пита да ли је добио реч као шеф.

„Добро, то је онда 20 минута, а можда и више. У име наше посланичке групе, али и коалиције, желим да искажем подршку Ани Брнабић у изборима за председницу парламенту, она је наш заједнички предлог. Сама та чињеница да је Ана Брнабић кандидат за председницу, а да је била неколико пута председница Владе, допринеће кредибилитету парламента. Имали смо изванредну сарадњу, желим јој све најбоље и да и даље имамо добру сарадњу. Од седам најзначајнихјих функција у Скупштини, пет ће бити жена. На срећу или на жалост, мушки пол је мање заступљен. Надам се да ће бити са много више емоција. Ја сам увек говорио да је женски пол јачи пол, и у породици и у друштву и политици“, истакао је Дачић.

12:43
Томашевић назвао Ђуку ‘господином бизоном’

12:40
Јовановић поклопио Бакареца: 1999. сам се аутобусом вратио у Србију, а Вучић је тад сређивао стан
Милош Јовановић одговара на оптужбе Бакареца.

„Неко је рекао да сам побегао 1999. године. Не, ја сам студирао од 1995. у Француској, а 1999. сам сео у аутобус и дошао у своју земљу, три дана од почетка агресије, која се у мојој докторској дисертацији управо тако наводи. Али не знам зашто толико инсистирате на томе, јер нешто не видим да је Александар Вучић био херој са Паштрика или Кошара. Он је тад сређивао стан који је те године добио од државе. Симпо му је доносио намештај, а онда је он гласао да се рат настави. Млади да гину, а он сређује стан. Немојте да се хватате за то, клизав вам је терен“, рекао је Јовановић.

12:29
Горан Ракић одговара Јовановићу
Посланик СНС и бивши председник Српске листе Горан Ракић реплицирао је посланику и лидеру Новог ДСС Милошу Јовановићу и поручио му да 20 година није осудио погром.

„Пуних 20 година, чекамо да осудите погром господине Јовановићу. Колико ви бринете о Косово, показује ваша посланичка група и број људи који имате са Косова и Метохије. То што сте махали таблица, слажем се са вама, али требало је да их окренуте на другу страну јер је одлуку о томе потписао Борко Стефановић“, рекао је Ракић.

12:20
Још један сраман говор Бакареца
Посланик СНС Небојша Бакарец је у још једном од својих налета вређања без икакве контроле.

„Милош Јовановић је оставио на цедилу своје родитеље 1999. Био је у пуној снази. Побегао је, утекао је. Он има резервну домовину, Француску. МИ немамо. Он овде кад пусте химну каже ‘где је Марсељеза?’. Лепо је рекао Ђука,нек иде у Француску да ратује и у милој му Украјини. Он има два господара. Један је Мултиком тајкун, а други Курти“, рекао је Бакарец.

12:07
Јовановић о споразумима које је Вучић прихватио: Кунем вам се, побећи нећете
Милош Јовановић говори о споразуму с Приштином који је прихватио Александар Вучић и обраћа се посланицима СНС.

„Ваш овлашћени предлагач је јуче рекао да се ово није прихватило, да се не примењује, јер није потписано. Међународно право апсолутно прихвата и обавезе које су усмено дате. Кажете ово се не примењује. Господине Јованов, ви нисте слушали шефа партијске државе у емисији Таковска 10. У тој емисији је Александар Вучић рекао да је Србија почела да прменује Француско-немачки споразум. Прихватање таблица РКС је почетак примене Француско-немачког спораузума. А има и гора ствар. Охридски споразум. Да ли је он прихваћен или није? Верујем да јесте, јер се налази на сајту Владе Републике Србије. А каже шта? Да ће Косово и Србије у потпуности обавезују да ће поштовати све тачке споразума“, рекао је Јовановић и

„Људи ја разумем да ви лажете, али сад сте претерали с лажима. Ви сте прихватили споразум којим се имплицитно прихвата сецесија јужне покрајине. И ви сте патриоте? И шта је резултат свега тога? Сећате се Александра Вучића, шефа партијске државе и његовог ‘погледајте семафор’, па неких ваших колега са ‘добили смо 5:0’? Господине Ракићу, кад бисте имали мало части, признали бисте да су Срби на КиМ у ових 12 година изгубили скоро све. Имају много мање него пре него што је СНС дошао на власт“, рекао је Јовановић обраћајући се бившем председнику Српске листе Форану Ракићу и закључио:

„Ово што радите подлеже кривично-правној одговорности. Кунем вам се, побећи нећете. Живела Србија“

11:51
Милош Јовановић: Нико није ударио полицајца, нико није вређао грађане с КиМ
Шеф посланичке групе НАДА Милош Јовановић каже да је неколико бруталних лажи изречено и данас и јуче.

„Нико ни данас ни јуче није ударио ниједног припадника МУП, нико из опозиције. На страну питање зашто ми водимо ове седнице с кордоном припадника МУП? То је одговорност ове већине и не иде вам на част. Председавајући, нико овде није ударио ни на вас. Као што јуче нико, док смо давали минут ћутања жртвама мартовског погрома 2004. године, није дивљао. Као што нико јуче није рекао ниједну ружну реч о Србима с КиМ. Нажалост, брутална лаж, брутална манипулација. То су очигледно легитимна средства политичке борбе СНС, њима на част, њима на образ“, рекао је Јовановић, а затим додао:

„Коалиција НАДА неће подржати предложену кандидаткињу за председницу Скупштине, јер мислимо да недостојна власт не може имати достојног кандидата. Ана Брнабић је то понајмање“.

11:42
Кена: „Мени је заиста жао Драгана Ђиласа“
Посланик СНС Радослав Милојичић Кена каже да је из куће увек излазио с једном мишљу.

„Како ће ме гледати моја деца и да не обрукам моје претке и да не урадим ништа против Србије. А госпођа која је говорила пре мене је таржиал да се Срби и српски народ осуде за геноцид. Јуче сам рекао, мени је заиста жао овог Драгана Ђиласа, па зар је могуће да човек са толиким својим парама није могао да плати неке боље да га презентују, него овакве“, рекао је Кена.

11:38
Тепић: „Миленко цврц, оставили те овде с ‘хајнеКеном’, ништа од министарства“
Мариника Тепић каже да јој је јасно зашто је Миленко Јованов тако љут, на ивици фрустрације.

„Зато што су га опет оставили овде. Неће бити министар. То сам схатила сада. И као што би бнашем колеги Бориславу Новаковићу врло примитивно рекао ‘Боро, шкљоц’, па исдада ‘Миленко цврц’. Нема инистарства, оставили те овде с Кеном. Па до јуче је био ‘хајнекена’. Па годинама смо слушали и био добар посланик ДС Кена, седели смо овде заједно. А ви сви оданде хајнекена, хајнекена… Пропио милионе за пиво у Смедеровској Паланци. Гледајте сад ен га Кена тамо, а Миленко остаде с њим. Богами и Ана Брнабић“, рекла је Тепић.

„Нико овде не сме да се стара о реду осим вас. То што је неко схватио да је полиција партијска, напредњачка, па је користи да прави кордон овде као да смо терористи. Мој колега Мирослав Алексић не може да приђе да вас пита. Ниједан полицајац не сме да нам забрани да се крећемо, ни да нас спречи да вам приђемо, питамо… Нарочито зато што нам не дајете да говоримо. Немојте да дозволите са вашшом биографијом да вас злоупотребљавају. Ако нисте способни да радите овај посао, има неко следећи најстарији који може да вас замени“, каже Тепић.

11:25
Раденовић пита шта треба да ради, Орлић тврди да је Алексић ударио полицајца
Раденовић меша имена, Орлића зове Орловић, затим пита на који се члан пословника позива Мариника Тепић и коме треба да да реч…

Реч добија Орлић који опозицију назива хулиганима и каже да је Мирослав Алексић ударио полицајца, на шта опозиција бурно реагује.

11:22
Тепић: Ниједан полицајац не сме да нам забрани да се крећемо
Шефица посланичке групе ССП и ПСГ Мариника Тепић замолила је Раденовића да не наседа на застрашивања посланика СНС, нити полицајаца.

„Нико овде не сме да се стара о реду осим вас. То што је неко схватио да је полиција партијска, напредњачка, па је користи да прави кордон овде као да смо терористи. Мој колега Мирослав Алексић не може да приђе да вас пита. Ниједан полицајац не сме да нам забрани да се крећемо, ни да нас спречи да вам приђемо, питамо… Нарочито зато што нам не дајете да говоримо. Немојте да дозволите са вашшом биографијом да вас злоупотребљавају. Ако нисте способни да радите овај посао, има неко следећи најстарији који може да вас замени“, каже Тепић.

11:18
Алексић: Ако Вучевић, Селаковић, Брнабић нису поднели оставке, избаците их одавде
Реч добија шеф посланичког клуба Народног покрета Србије Мирослав Алексић.

„Господине председавајући, ви сте дужни да се старате о примени овог пословника. Ту каже да неко ко указује на повреду пословника добија реч пре онога ко је на реду. Да то радите ничега од овога не би било. Нити би ми излазили, нити би људи из полиције морали да улазе. Ја сам само хтео да вам укажем најнормалније да члан 89 каже да народни посланик не може истовремено да обавља другу јавну функцију. А ви овде други дан заредом имате министре, Ану Брнабић, Селаковића, Милоша Вучевића. Они морају да одлуче јесу ли посланици или министри. Ако су поднели оставке на министарске функције, онда могу да буду посланици. Ако нису онда их избаците одавде, не могу да буду посланици. То сам хтео да кажем, надам се да није болело. Да сте ми дали реч, ништа од овога се не би десило. А ми овде у име грађана показујемо да нећемо да дозволимо да нас газите, ни нас ни њих“, рекао је Алексић.

11:03
Јованов напада Црту, опозиција лупа у клупе
Опозиција лупа пословником по клупама, покушавајући да прекине јованова, који у овом тренутку напада организацију ЦРТА и програмског директора Рашу Недељкова.

11:00
Обезбеђење оградило опозицију, Јованов наставља да прича
Обезбеђење је у сали и оградило је опозицију, која се још не вража на своја места, а Миленко Јованов наставља да говори.

„О изборној крађи нико на белом свет не говори осим њих. Надајући се да ће безброј пута поновљен алаж постати истина“, прича Јованов, а у сали се чује звук пиштаљке.

10:57
Дрецун прети Бори Новаковићу: Залети се на мене, пи*ка ти материна
Посланик СНС Милован Дрецун довикује посланику НПС Бориславу Новаковићу:

„Ај залети се на мене. Боро, ајде изађи, залети се на мене. Пи*ка ти материна, да видиш како ћеш да прођеш“.

10:54
„Старији сам човек“
Председавајући Стојан Раденовић на приговоре опозиције да седницу не води како треба, да не може да игнорише опозицију, као и јуче покушава да се оправда тиме да је стар човек и да не чује добро и не разуме.

„Старији сам човек, грешим… Па све радим како треба“, говори Раденовић.

10:49
Опет хаос
Док је шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов говорио да није било изборне крађе, опозиција предвођена послаником НПС Бориславом Новаковићем се побунила против начина на који председавајући даје, односно не даје реч опозицији. Посланици опозиције су тад скочили са својих места и дошло је умало до физичког обрачуна. У директном преносу чуле су се озбиљне псовке.

10:46
Брнабић: Седите, посланице…
Кандидаткиња за председницу парламента Ана Брнабић каже да ОДИХР посматра изборе у Србији од 1997. године.

„Од тад даје финалне извештаје и препоруке како унапредити изборни оквир. Седите народна посланице, окруженама колегама народним посланицима, који никад нису разматрали нити један извештај ОДИХР у 12 година вршења власти. Нити једну препоруку нису имплементирали. Нису били у стању или нису желели да уреде бирачки списак, на тај начин што су насељавали фантоме тако да је свака локална самоуправа имала сопствени бирачки списак, па је један грађанин могао да гласа на два, три, 10 или 15 места, пошто то није било могуће проверити“, рекла је Брнабић.

10:28
Биљана Ђорђевић: Брнабић и феудална каста
Седница је почела, а прва добија реч Биљана Ђорђевић из ЗЛФ. Она каже да би да смо демократска земља данас расправљали о Ани Брнабић и њеној биографији, а уместо тога говори се о крађи избора.

„Кад је изабрана за премијерку то је био добар потез за бизнис елиту, а довело је до стварања феудализма, једне феудалне елите. Настала је једна феудална каста у којој политичари и њихове фамилије развију породичне бизнисе, који одједном склапају уговоре са државом у стотинама милиона динара гоишње. Такве је уговоре имала фирма Асеко, у којој је директор био премијеркин брат“, рекла је Ђорђевић.

„Ана Брнабић је била оснивач, члан и председник Управног одбора Наледа и отворила врата за то да Налед постане Влада уместо Владе“.

„Ана Брнабић је била оснивач, члан и председник Управног одбора Наледа и отворила врата за то да Налед постане Влада уместо Владе“.

09:39
Опозиција с фигурама Оскара
Опозиција је на заседању држала подигнуте фигуре Оскара, алудирајући на тект КРИКа-а који говори о везама бившег министра Небојше Стефановића са кланом Дарка Шарића, а у којем се неко под именом Оскар помиње као човек који доноси главне одлуке.

Опозиција је претходних дана говорила да се под тим именом крије председник Србије Александар Вучић. 

09:37
Јованов опозицију назвао нацистима
Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов готово 40 минута је вређао представнике опозиције и чак их у једном тренутку назвао нацистима.

Рекао је и да неће бити прелазне Владе, док је посланику Александру Јовановићу Ћути упорно понављао да је пијан.