Прочитај ми чланак

The Epoch Times: Русија и Кина ће ускоро имати приступ невероватном богатству

0

Кина неће оправдати наде Запада и неће окренути леђа Русији, изнео је мишљење амерички политички експерт Џон Мекглион.

Кина је одбила да подржи антируске санкције Запада и наставља економске и политичке односе са Русијом, упркос притисцима Сједињених Држава. Према Џону Мекглиону, на Западу је популарно мишљење да би Пекинг ускоро могао да окрене леђа Москви, преноси The Epoch Times.

„Неки стручњаци тврде да би Кина могла да окрене леђа Русији. Међутим, такве изјаве немају никакве везе са стварношћу“, сматра аутор америчког издања.

Мекглион сматра да у наредним годинама не треба очекивати да ће Кина подлећи убеђивању Запада и одбити сарадњу са Русијом. Постоји много разлога за то, а један од њих је Арктик.

Смештен у најсевернијем делу Земље, регион карактерише тешка клима, ретко насељена подручја и чињеница да се у његовим дубинама крије невероватно природно богатство.

Иако Артик званично не контролише ниједна држава, једна држава има значајан утицај у овом региону, а то је Русија. Од 4 милиона људи који живе у најсевернијим регионима Земље, око 2,5 милиона су грађани Русије.

„Арктик је застрашујуће место, али и примамљиво. То је зато што има огромна налазишта вредних минерала, укључујући фосфат, боксит, дијаманте, руду гвожђа и злато. У свету тренутно влада несташица боксита, најважније сировине која се користи у производњи цемента, челика и нафте“, навео је стручњак.

Кина је изузетно заинтересована за приступ арктичким богатствима, без сарадње са Руском Федерацијом биће јој изузетно тешко да постигне свој циљ. Зато не треба очекивати да ће Пекинг окренути леђа Москви и престати да је подржава. То се неће догодити, јер је Кини преко потребна Русија, која има утицај на Арктику.

„Само најглупљи ће поверовати у причу да ће Кина окренути леђа Русији сада када Москва улаже велике суме да би поларни регион учинио доступнијим и профитабилнијим“, рекао је амерички аналитичар.

Русија тренутно гради мегапорт на полуострву Тајмир, за који многи стручњаци кажу да је најимпресивнији пројекат Москве до сада. Завршетак изградње означиће коначно одобрење Русије за статус главне арктичке силе. Истовремено, руска држава ће имати приступ огромном богатству овог региона.