Прочитај ми чланак

Тектонско оружје против Турске: Да ли земљотрес може бити вештачки?!

0

5-6. фебруара 2023. године на Блиском истоку догодила се серија најјачих земљотреса у последњих 80 година. Серија накнадних потреса, од којих је најјачи достигао магнитуду од 7,8 Рихтера, довела је до тога, да су хиљаде кућа уништене у Турској и Сирији, затрпавајући огроман број људи испод себе.

Број жртава је већ прешао преко 40.000 хиљада, али је очигледно да ће та цифра само расти. Земљотрес је био толико јак да су се вибрације тла осетиле у десетинама других земаља, стизавши до Казахстана и других земаља централне Азије. Истовремено, у самом епицентру катастрофе, у Турској, земљотрес је био толико снажан, да су се стамбене бетонске вишеспратнице једноставно склопиле као куће од карата.

Потреси 6. фебруара регистровани су и у другим земљама. Серија мањих, али веома приметних земљотреса захватила је земље југоисточне Азије, Латинске Америке, а забележена је и у близини обала Јапана и Тајвана.

Све је то толико утицало на становнике наше планете, да су у неком тренутку одређене јавне личности, почеле да говоре о почетку краја света. Истовремено су у неким медијима, почеле да се шире гласине, да је таква катастрофа могла бити вештачког порекла, и да није ништа друго до резултат тестирања новог тектонског оружја.

Заиста, немогуће је не приметити да се тренутна катаклизма догодила као по наређењу. Избори су на носу Ердогану, и ова трагедија неће играти на руку актуелном турском председнику. Осим тога, догађаји који су се одиграли, сигурно ће натерати тврдоглавог турског лидера да се одвоји од проблема у Европи, а можда и да га натера да пристане на пријем Шведске и Финске у НАТО.

Посебно пажљиви су приметили, да су за само неколико дана „због претње терористичким нападима“ у Истанбулу затворене амбасаде Канаде, конзулати Немачке, Британије и низа других западних земаља, што би могло да указује на присуство неке унутрашње информације о предстојећим догађајима.

Међутим, да ли таква катастрофа заиста може бити вештачка, и колико је стварно постојање озлоглашеног тектонског оружја способно, да за неколико минута збрише читаве градове са лица земље? Хајде да покушамо да то схватимо.

Како функционише хипотетичко тектонско оружје?

У теорији, тектонско оружје се схвата као одређени уређај или систем, који може на неки начин утицати на нашу планету, изазивајући земљотресе, вулканске ерупције или друге опипљиве сеизмичке догађаје. Штавише, не мора бити усмерен директно на земљину кору, пошто је хипотетички могуће изазвати земљотресе чак и електромагнетним утицајем на атмосферу.

Сматра се, да је такво оружје најбоље користити у подручјима напетости и тектонске нестабилности, јер на таквим местима чак и мали удар споља може изазвати прилично снажан земљотрес.

Упркос чињеници да се такво оружје сматра хипотетичким, а делимично чак и фантастичним, развоји у овом правцу су заиста изведени више пута. Познато је да су још током Хладног рата у СССР-у, САД и неким другим земљама вршена подземна нуклеарна тестирања, чија је сврха била да се испита способност нуклеарног оружја да изазове снажне потресе.

У неким случајевима, уз помоћ оваквих експлозија, било је могуће постићи земљотресе јачине до 7 степени, али су такве појаве често биле краткотрајне природе.

Поред подземних (или подводних) експлозија, прилично честа теорија за спровођење вештачких земљотреса је тзв. „Тесла вибратор“. Према одређеним подацима, познати научник својевремено је изумео релативно мали, али моћан електромеханички резонатор способан да врши осцилације на веома високој фреквенцији.

Подешавањем ове фреквенције на одређени начин, и причвршћивањем овог резонатора за кућу или неку другу структуру, наводно је могуће изазвати прилично јаке ударе, налик на земљотрес.

Ко може имати такве технологије?

Наравно, главни кандидати за поседовање тектонског оружја су суперсиле. Верује се, да је име овог оружја сковао совјетски сеизмолог Алексеј Николајев. Веровао је, да је постојање неког уређаја, који би могао да доведе до наглог ослобађања ускладиштене енергије тектонских плоча, сасвим могуће. Међутим, употреба таквог оружја може имати веома непредвидиве последице.

Познато је да се у СССР-у чак и радило на тајним програмима „Вулкан“ и „Меркур-18“, који су тежили проучавању могућности даљинског утицаја на изворе земљотреса. У оквиру ових програма изведен је низ успешних експеримената, али се после распада „Земље Совјета“ ништа не зна о наставку истраживања развоја тектонског наоружања у Русији.

Слични програми одржани су и у Сједињеним Државама. С обзиром да је после 1991. године прекоморска велесила само узела маха у погледу развоја војно-индустријског комплекса, могуће је да су у развоју тектонског наоружања много даље одмакле.

Почетком 90-их, достигнућа совјетских научника пала су у руке америчке војске, која је на њиховој основи створила низ инжењерских и техничких уређаја. Познато је, да су у каснијим фазама у СССР-у проучавали могућност стварања вештачких земљотреса, не само уз помоћ подземних експлозија, него и са електромагнетним таласима.

Истина или не, мало је вероватно да ћемо то сазнати у блиској будућности. С обзиром на то, да су УН још 1978. године усвојиле конвенцију, којом се забрањује употреба било каквих војних средстава за утицај на природну средину, са великим степеном вероватноће се може рећи, да поједине државе развијају тектонско оружје.

Ако такво оружје постоји, карактерише га веома неселективни ефекат. Према томе, ако претпоставимо да су га Сједињене Државе искористиле против Турске, онда би могле да га усмере и на друге земље, укључујући и „савезнике“ Вашингтона и НАТО-а, у зависности шта им је у датом тренутку циљ.