Прочитај ми чланак

Иранци открили шта су користили против Израела

0

Ирански медији објавили су који је арсенал наоружања коришћен у нападу на Израел. Истовремено, иранска војска није обелоданила ове податке, али владине публикације те земље тврде да су дронови камиказе и неколико типова балистичких и крстарећих пројектила коришћени за напад на војне циљеве у Израелу.

Конкретно, иранска војска је користила неколико стотина дронова камиказа Шахед-136, способних да лете око две хиљаде километара брзином од 185 км/час и носе бојеву главу од 50 кг, и балистичке ракете Имад које је Техеран представио 2015. године, домета који достиже 1700 км. Ове ракете су највеће иранске ракете у својој класи.

Такође, према писању иранске штампе, током недавног напада, коришћено је више од 30 крстарећих ракета Павех, представљених у фебруару 2023. године, са дометом од око 1.650 км, и низ других пројектила, чији тип и специфичности нису прецизирани.

Штавише, најкраћи пут од Ирана до Израела преко Ирака, Сирије и Јордана не прелази хиљаду километара.

Израел је успео да одбије ирански ракетни и дрон напад само уз помоћ Сједињених Држава и других западних и арапских партнера Тел Авива.

Неки од ваздушних циљева су оборени изван Израела, амерички, британски и јордански борбени авиони су одиграли кључну улогу у томе.

Западни медији примећују, да се у контексту иранског напада јављају сумње у способност Израела и његових савезника да одбију напад у условима тоталног рата.