Прочитај ми чланак

Шведска затвара ЦРКВЕ због уштеде енергије

0

Као део напора широм земље да се уштеди струја док цене енергије расту до неба, Шведска је почела да затвара цркве у покушају да уштеди.

Само у августу цена енергије у Шведској је скочила за невероватних 29 одсто. Растући трошкови погоршали су кризу трошкова живота, јер су цене хране расле девет месеци заредом, а инфлација је редовно достизала нове рекорде. Усред високих трошкова, Шведска је упозорена на могуће нестанке струје током зимске енергетске рационализације.

Како се приближава оштра нордијска зима, богомоље широм Шведске ће се затварати или, алтернативно, искључивати грејање.

Маркус Далберг, шеф културног наслеђа Цркве Шведске, рекао је листу Dagens Niheter да се о оваквим мерама расправља у многим областима Шведске, али посебно на југу где су цене енергије највише.

„Многе цркве се налазе у сеоским насељима. У насељима са пуно зграда и ниском основом чланарине, одговорност за бригу о црквеним зградама постаје све већи терет“, признао је он.

Andreas Mansson из бискупије Лунд сугерисао је да би до 150 од 540 цркава бискупије могло да се затвори или потпуно или делимично ове зиме како би се уштедела енергија.

„Нема сумње да је грејање највећи трошак. Многе зграде имају прилично лошу изолацију. Лундска бискупија је много уложила да зграде буду ефикасније, али још увек говоримо о великим зградама које гутају енергију“, рекао је он за лист Dagens Niheter.

Само у жупи Getinge-Oskarstrem у јужном округу Халанд, три од седам цркава се затварају или спуштају температуру на 11 степени током зиме, јавио је Шведски радио. Они који остану отворени, снизиће температуру на 18 степени како би помогли парохији да састави крај с крајем.

„Ради се о балансирању нашег буџета, а очигледно и о показивању солидарности са остатком друштва“, рекао је викар Јоаким Франзен за новине Aftonbladet.

У парохији Малме предложено је да се све активности преселе у једну цркву и да се мање посећене цркве оставе празне током најхладнијег периода.

„Ако неко жели сахрану или венчање, можете привремено да загрејете цркву“, рекао је менаџер имовине Нилс-Урбан Ровол, а цитира национална телевизија СВТ.

Остале мере за сузбијање скокова цена струје укључују снижавање температуре у базенима и теретанама и гашење сауна, клизалишта и других „енергетски интензивних центара за слободно време“.

Цене енергената широм Европе расту откако су земље ЕУ увеле санкције Русији за самоповређивање због њене специјалне војне операције у Украјини. „Казнене“ мере Брисела против Русије довеле су до таласа инфлације у блоку, са рекордно високим ценама и великим рачунима за струју.

Шведска је упозорила на претеће нестанке струје током зиме због могућег рационализације енергије. Према шведској агенцији за цивилне непредвиђене ситуације МСБ, рационализација струје би, између осталог, могла да утиче на семафоре, трамваје, грејање и комуникације, као и на електронске браве некретнина.

Само у августу цена електричне енергије је скочила за 29 одсто, према статистици Шведске. Растући трошкови енергије нагласили су кризу трошкова живота, при чему су цене хране расле девет узастопних месеци.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!