Прочитај ми чланак

Швајцарска забрањује увоз руског угља, Финска одбила да плати гас у рубљама

0

Швајцарска је усвојила пети пакет санкција против Русије који укључује забрану увоза угља, дрвене грађе, цемента и кавијара, наводи се у саопштењу Федералног савета Швајцарске. Истовремено, медији јављају да је Финска одбила да плаћа руски гас у рубљама.

Како је саопштио Федерални савет Швајцарске, нове мере су сличне онима које је ЕУ усвојила 8. априла и укључују санкције против одређене робе. Између осталог, забрањује се увоз мрког и каменог угља, као и робе која је важан извор прихода за Русију као што су дрво, цемент, морски плодови и кавијар. Поред тога, уводи се забрана извоза робе „која може допринети јачању индустријског потенцијала Русије“.

Додатне санкције ступају на снагу и у финансијском сектору. Забрањена је било каква подршка руским компанијама које су у власништву или под контролом државе. Од момента ступања санкција на снагу у Швајцарској, више неће бити могуће да се региструју поверенички фондови за руске држављане, физичка или правна лица са пребивалиштем у Русији. Разне услуге за такве фондове такође ће бити забрањене.

Федерални савет појашњава да је увођењем ових ограничења „Швајцарска применила већину нових мера ЕУ против Русије“.

Што се тиче ограничења против Белорусије, Швајцарска је 27. априла проширила забрану извоза новчаница у ову земљу. Од сада се то не односи само на швајцарски франак и евро, већ и на друге званичне валуте Европске уније.

Финска одбила да плати гас у рубљама

Финска је донела одлуку да неће плаћати руски гас у рубљама, пише лист „Хелсингин саномат“, позивајући се на министарку за европске послове Тити Тупурајнен.

„Донели смо одлуку у владином комитету за економску политику да Финска неће пристати на плаћање у рубљама. Одлука је донета још почетком априла“, казала је министарка.

Подсетимо, руска компанија „Гаспром“ је почетком априла упутила писмо финској компанији „Гасум“ у коме се наводе нови услови уговора – плаћање гаса у рубљама.

Како је раније објавила руска компанија „Гаспром“, испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „ПГНиГ“ због неплаћања у рубљама.

Истовремено, испорука гаса Мађарској, како је саопштено из Министарства спољних послова те земље, одвија се несметано. Поред Мађарске и Аустрија је потврдила да нема проблема у снабдевању руским гасом.

Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.