Прочитај ми чланак

Швајцарска мора да одржи неутралност по сваку цену, рецепт за то је дедоларизација

0

Једини начин да Швајцарска поврати своју апсолутну, непоколебљиву неутралност је да Швајцарска национална банка смањи ослањање на долар и на крају га потпуно елиминише, сматра финансијски експерт Вахан Рот

Иако је историјска неутралност Швајцарске већ почела да се урушава усред сукоба у Украјини, та мала алпска земља мора да учини све да тај статус одржи, а једини начин којим се то може постићи је отклањање зависности од америчког долара, сматра генерални информациони директор инвестиционе компаније „Реал Јунит Швајц“ Вахан Рот.

Оптужбе на рачун Швајцарске да је заборавила свој вишевековни геополитички став нису без основе, а и сам Рот у ауторском тексту објављеном на порталу „Зиро Хеџ“ признаје да јавно пружање подршке Украјини и замрзавање руских средстава у најмању руку представља „кривљење“ швајцарског принципа неутралности.

Ипак, швајцарске власти су исто тако одбиле захтеве Немачке, Шпаније и Данске за испоруку муниције произведене у конфедерацији у Украјину, а швајцарска Влада је у фебруару одбила захтеве да заплени замрзнуту руску имовину и преда је западним савезницима на коришћење по сопственом нахођењу.

„Заплена приватне руске имовине поткопала би швајцарски устав и преовлађујући правни поредак“, поручено је, подсећа швајцарски економиста, напоменувши да се да одлука показала изразито непопуларном међу западним савезницима.

Међутим, популарно и исправно нису нужно исте ствари, оцењује Рот и наводи да се принцип швајцарске неутралности кроз историју показао корисним не само за становнике те земље, већ и шире, те да би та мала алпска земља требало да учини све напоре како би га задржала, упркос притисцима.

Тврдећи да је неутралност „исправан“ избор за Швајцарску, Рот указује да и економске санкције могу имати дугорочне последице на недужне људе:

„Стратегије економског ратовања све више се примењују током последњих деценија, посебно од стране САД и њихових најближих савезника. Ембарго, санкције, заплена јавне и приватне имовине постали су норма. Штету нанесену цивилима тешко је измерити и она се може испољавати деценијама, чак и читавим генерацијама“, наводи Рот и додаје да „једини разлог зашто је то могуће је зато што је амерички долар светска резервна валута.“

Између осталог, Рот оцењује да је међународни статус долара и разлог зашто се неутралност Швајцарске нарушава.

Страх од од економских притисака које Вашингтон и његови партнери могу извршити на Швајцарску због њених „непопуларних“ потеза су реални, наводи он и додаје да би најбоља заштита за Швајцарску и њену дугу традицију неутралности била мање ослањање на америчку валуту.

„Једини начин да Швајцарска поврати своју апсолутну, непоколебљиву неутралност је да Швајцарска национална банка смањи ослањање на долар и на крају га потпуно елиминише. Ово би омогућило нацији да поново делује као глас разума у временима лудила и као ефикасан посредник у миру који нам је тако потребан данас“, закључује Рот.