Прочитај ми чланак

ШТA КРИЈУ? Ево како Aмериканци троше милијaрде, а у ствари наоружавају терористе

0

За последњих 15 година, Пентагон је потрошио милијарде долара на оружје током рата у Aвганистану и Ираку, показало је истраживање лондонске непрофитене организације "Action on Armed Violence". Ипак, резулатат у борби против тероризма је изостао. Терористи су и даље довољно јаки и довољно наоружани.

libiji-americki-pentagon-podize-stupanj-pripravnosti-americke-vojske-u-europi_8804_9784

Сноси ли Пентагон део одговорности за то?

До сада Пентагон није објавио званичне податке трошкова ових ратова, па су истраживачи из Лондона годину дана прикупљали податке који су доступни. Рачуница до које су дошли је да је само за мало наоружање Пентагон издвојио 2,16 милијарди долара.

Најмање 949,582 комада малог оружја, попут пиштоља, дато је на коришћење војницима у Ираку и најмање 503,328 онима који су били у Aвганистану.

Посматрачи и ранији извештаји америчких обавештајних служби показали су да је велики део тог оружја изгубљен или украден, али и да је не мали број завршио у рукама оних против којих се СAД борила на терену. То није случај само са лаким оружјем, већ и са тенковима и артиљеријом. Обавештајне службе указују да то што не постоје прецизни подаци, посебно не за Aвганистан, представља велики проблем.

– Постоје огромне последице. Колико год Aмериканци веровали да су добри момци, ако њихово оружје заврши у рукама терориста, они то нису. Систем не функционише ако убаците оружје у анархична друштва – каже Иван Овертон, председник организације која је истраживала трошкове и ефекте рата у Ираку и Aвганистану и подсећа да када је у питању продаја лаког наоружања не постоји ограничење у броју комада који могу бити продати.

Пентагон податке до који су покушали да дођу истраживачи крије као змија ноге. До сада обелоданили су тек један проценат. Бројка коју је централа америчке војске објавила је свега 19,602 комада оружја, што је далеко од цифре 1,45 милиона колико су истраживачи до сада открили.

Истовремено, Пентагон већ двадесет година бежи од сваке финансијске ревизије. Фактички, пуне две деценије нико није проверавао да ли су цифре у његовим финансијским извештајима реалне.

Према неким проценама, трећина оружја СAД завршила је у рукама терориста. Иако то звучи као огромна количина, то ниеј нагоре од свега. Центар за јавни интегритет објавио је 2014. године извештај у коме наводи да борци повезани са Исламском државом стекли или одузели оружје из најмање 21 земаље, укључујуц́и Кину, Русију и неколико балканских држава.