Прочитај ми чланак

Скандал у француској полицији, сви су бесни на Владимира! (ФОТО, ВИДЕО)

0

Брутално насиље француске полиције над голоруким народом, нарочито специјалног одреда са белим шлемовима BRAV, запрепастило је сав цивилизовани свет.

Након што су на ТВ-у четворица маскираних полицајаца причала своју тужну причу о томе шта их терају да раде и како живе, појавило се једно име.

Французи деле на друштвеним мрежама фотографију униформисаног полицајца, за кога тврде да је отпуштен из полиције још прошле године (то потврђује и репрезентативни синдикат полиције, али је изгледа опет ангажован за потребе гушења масовних протеста и штрајкова против Емануела Макрона.

У питању је Владимир Седрик (Чедрић у преводу на српски), како наводе уз његове фотографије.

Тврде да је отпуштен из полиције током прошле године, али се одједном појавио сада у специјалним одредима BRAV, а потом и на ТВ-у.

Седрик је на свом твитер налогу написао да је полицајац и представник једног од синдиката полиције.

Иначе, због насиља те јединице која носи беле шлемове са логом лобање и јури на полицијским моторима, народ у Француској захтева да се хитно расформира и упутили су званичан захтев Парламенту уз више од 100.000 неопходних потписа сакупљених за један дан. Такође, траже да сви насилници у униформи кривично одговарају.

На Твитеру деле објаву Владимира са његовог Инстаграм профила од 18. марта где је уз фотографију са барикада ставио и „хаштаг“: Демократија је срање.

Французи на Твитеру пишу: УПОЗОРЕЊЕ – Седрик #Vladimir , бивши полицајац сада отпуштен, позван је на снимање #TPMP и представљен као актуелни полицајац #BRAV налази се у досијеу С.

Иначе, у емисији на француској телевизији, полицајци су све време носили маске и исповедали се народу говорећи: Немамо шта да једемо ни пијемо, а немамо ни приступ тоалетима током целодневних протеста. Ми смо само радници на локалном нивоу, које ће такође закачити ова реформа. Чак и ватрогасци, који раде опаснији посао од нас, добиће 5 година дужи радни стаж него полиција. 

Пре неколико дана су сви француски медији објавили да полицијски синдикати покушавају да „испод жита“ остваре договор са Макроном и министром рада да полицију изостави из пензионе реформе.

Бројни Французи су се разбеснели што је телевизија уопште угостила маскиране полицајце уз коментаре: „Ово нема ни у Африци!“, „Изгледају као разбојници тако маскирани, а не као полицајци“ и слично.

Негодовала је на Твитеру због емисије и репрезентативни синдикат националне полиције Француске.

„Поштовани полицајци, драге колеге? Ваша анонимност вас чини упитним. Слика коју шаљете, овако обучени и са капуљачом на глави, поништава сваку поруку коју сте послали“.

Синдикат се обратио и аутору емисије и написао:

„Господине Хануна, према нашим информацијама, они нису нису полицајци, а ви нисте извршили неопходне провере да не бисте натерали ове маскиране марионете да проговоре. Заслужујете кривичну пријаву. Захтевамо кривично гонимо. Ваша емисија је срамота, клевета, и увреда за полицајце целе Француске!“, написао је репрезентативни полицијски синдикат на Твитеру

Будући да се ова расправа на Твитеру водила касно синоћ (петак на суботу), за очекивати је да ће се наредних дана по питању маскираних полицајаца (који то  нису, али туку на протестима) вероватно јавити и министар полиције.

Иначе, репрезентативни синдикат полиције Француске претходних дана је критиковао насиље над народом, објашњавао уз видео материјале како су примењене бројне недозвољене мере, метода и оружје. Зато се стиче утисак да постоји велики раскол међу француском полицијом. И биће све већи будући да Французи категорички захтевају да батинаши у униформи, које народ издржава, кривично одговарају због стравичног насиља као и министар полиције који их је послао на народ.

Поводом скандалозне емисије јавила се и Полицијска управа на Твитеру:

„Прeма првим информацијама, ови људи не припадају одреду BRAV-М. У сваком случају,  управа полиције отвара административну истрагу  уз захтев за хапшење код јавног тужиоца Париза“.

Тај твит је посебно изнервирао коментаторе јер су многи писали: „Значи, можете да откријете ко су лажни полицајци иако се крију иза маске, а не можете да утврдите све ово време ко је све тукао народ на протестима од правих полицајаца који носе и значке и бројеве?!?“, „Ово је циркус, брже сте идентификовали три лика са маском у ТВ емисији, него све криминалце без маске“, „Ово није држава, ово не постоји ни у земљама Трећег света“…