Прочитај ми чланак

Руски стручњак о тренутном стању у кључном граду на фронту

0

Раштркане украјинске јединице покушавају да се повуку из Артемовска сеоским путевима, рекао је Јан Гагин, саветник вршиоца дужности шефа ДНР, на ТВ каналу „Русија 24“.

„Периодично, неке раштркане јединице Оружаних снага Украјине покушавају да се повуку из Артемовска. Због чињенице да су путеви контролисани, покушавају да се повуку дуж сеоских путева или поља, кроз шумске плантаже“, рекао је он.

„Истовремено, због пролећног одмрзавања, опрема не може да прође кроз блато и украјинска војска мора да се повлачи пешке. Они трпе озбиљне губитке, а опрема постаје лака мета“, додао је Гагин.

Према његовим речима, украјинске трупе редовно покушавају контраофанзиве, али су све оне заустављене.

„У исто време, непријатељ трпи озбиљне губитке у људству и техници“, додао је саветник вд шефа ДНР.

Гагин је приметио да сада руска војска заузима више од пола града, а „прилично озбиљне“ борбе се воде у индустријској зони.

„Зато што је индустријска зона, посебно утврђена и припремљена као тврђава, веома озбиљан објекат. Веома је тешко јуришати“, објаснио је он.

Према његовим речима, руска војска се приликом јуришања на индустријску зону ослања на стечено искуство, укључујући и Соледар.

„Сигуран сам да ће на крају све бити у реду. Град ће у сваком случају бити заузет – снагама које се тамо налазе, снагама које су заузеле Соледар и које више од недељу дана јуришају на Артјомовск“, рекао је Гагин.

Саветник је такође подсетио, да је Артјомовск сада у оперативном окружењу – руска артиљерија контролише скоро све путеве који воде ка граду.

Дан раније, канцеларија Зеленског је саопштила, да је након састанка штаба врховног команданта донета одлука, да се настави задржавање Артјомовска. Истовремено, главнокомандујући украјинских трупа Валериј Залужни, назвао је одбрану града кључним елементом у држању читавог фронта од стране републике.

Командант украјинских копнених снага Александар Сирски, рекао је у понедељак, да је ситуација на линији додира у области Артјомовск „и даље тешка“.

Артјомовск се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од великог града Горловке. Ово је важно транспортно чвориште, за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу. За град се воде жестоке борбе.

Према последњим извештајима, руске снаге су пресекле или узеле под ватру све асфалтиране путеве ка Артјомовску, а бљузгавица која је почела, озбиљно отежава испоруку муниције и људства украјинских трупа.