Прочитај ми чланак

РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ ЗАЛЕДИЛЕ САД песмом о храбрим Српкињама

0

Прва група од 46 руских дипломата које су САД протерале са своје територије као одговор на тровање бившег совјетског шпијуна Сергеја Скрипала, за које цео западни свет оптужује Кремљ, одлазећи из амбасаде у Вашингтону громогласно је певала чувени марш "Опроштај од Словенки"

Реч је о композицији коју је написао је Василиј Агапкин у знак дивљења према женама из Србије и са Балкана које је упознао док се као добровољац борио у Првом балканском рату.

Најпоноснији руски марш

„Опроштај од Словенки“ се традиционално свира на Црвеном тргу у Москви још од 7. новембра 1941. године, када су руски војници с параде која је трајала док су се Немци приближавали граду одлазили право на фронт да бране своје домове.
Од тада се та химна пушта сваки пут на паради руске армије на Црвеном тргу у знак победе над фашизмом и одраз је поноса и пркоса руског народа према непријатељу.

У међувремену је Амбасада Русије у Лондону поручила је свим руским држављанима који путују у Велику Британију да чувају свој пртљаг и да им увек буде на оку јер може да дође до провокација у виду подметања нежељених објекта у њихове кофере.

Такво упозорење истакнуто је на сајту министарства иностраних послова Русије, а уследило је након што је у петак британска полиција противправно извршила претрес „Аерофлотовог“ авиона на аеродрому „Хитроу“.

– Сматрамо да је претрес још једна провокација британских власти. Британска полиција је започела претрес, али је капетан остао у кокпиту јер му нису дозволили да буде присутан током претреса, што је против свих правила – изјавила је портпаролка министарства иностраних послова Марија Захарова.

И док траје размена особља са обе стране Атлантика, дипломатски рат се води несмањеним интензитетом, па је тако званична Москва упутила 14 питања британској влади, а 10 питања Француској, захтевајући одговоре о тровању шпијуна Скрипала, који је заједно са ћерком Јулијом (33) отрован у британском граду Солсбери 4. марта и од тада се налази у критичном стању.

Међу питањима која је објавило руско министарство спољних послова налазе се и она у вези са нервним агенсом новичок и улози Француске у истрази о тровању бившег шпијуна.

За то време влада Велике Британије интензивно размишља о могућности да допусти руској делегација да посети Јулију Скрипал, што би у случају позитивне одлуке могло да отопли односе између две државе.

– Влада ће узети у обзир и права и жеље Јулије Скрипал приликом дозволе да је руска делегација посети – наводи се у саопштењу британског министарства спољних послова.