Прочитај ми чланак

Руска амбасада у САД: Какав је амерички уранијумски траг најбоље знају на Балкану

0

Опседнут идејом наношења стратешког пораза Русији, Вашингтон је спреман да се бори не само до последњег Украјинца, већ и да стане на крај читавим генерацијама

Одлука америчке администрације да Украјини обезбеди пројектиле са осиромашеним уранијумом показује нехуманост приступа америчке стране, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.

„Опседнут идејом наношења ‘стратешког пораза’ Русији, Вашингтон је спреман да се бори не само до последњег Украјинца, већ и да стане на крај читавим генерацијама“, наводи се у саопштењу.

Руска амбасада је напоменула да је одлука Сједињених Држава да „испоруче оружје неселективног деловања Кијеву свесна и намерна“. 

„У САД добро знају: услед пуцања муниције настаје мобилни радиоактивни облак. Мале честице уранијума таложе се на различитим органима, изазивају малигне туморе, а такође доводе до инхибиције функција тела. Какав је ‘уранијумски траг’ Американаца у Ираку и на Балкану, где су хиљаде цивила оболели од рака“, нагласила је амбасада.

Како се додаје, испоруком ове врсте наоружања, САД варају саме себе, одбијајући да прихвате неуспех такозване контраофанзиве Оружаних снага Украјине.

„Америчка администрација открива своје право лице: дубоко је равнодушна и према садашњости Украјине и према њеној будућности, као и њених европских суседа“, закључили су.

Подсетимо, Пентагон је саопштио да је администрација председника САД Џозефа Бајдена одобрила слање контроверзне муниције са осиромашеним уранијумом у Украјину, као део новог пакета војне помоћи вредног 175 милиона долара.

Муниција са осиромашеним уранијумом намењена је америчким тенковима „абрамс“, односно њиховим топовима калибра 120 мм.

Нови пакет војне помоћи такође укључује друге врсте муниције, противтенковске ракетне системе, навигациону и комуникациону опрему.